21.10.2007

Repriza

Objavljeno v Kritike O-Š avtor Jan G.

Če bi mlada norveška pisatelja Phillip (Anders Danielsen Lie) in Erik (Espen Klouman-Høiner) zaslovela s teksti, ki jih družno pošiljata knjižnim založbam, bi njuni poti bržkone skrenili vsaka v svojo smer, srečala pa bi se šele čez nekaj dolgih let na kakem prozaičnem, povsem nepomembnem kraju. Vsaj tako trdi narator. Pa knjigo uspe izdati le Phillip – še njemu se od medijske pozornosti zmeša –, tako da sta po šestih mesecih, ko ga odpustijo iz psihiatrične klinike, ponovno kot rit in srajca. In vendar duhovno nista več na istem nivoju, pač pa vandrata po med seboj povsem nezdružljivih spiritualnih sferah – Erik si še naprej prizadeva izoblikovati pisateljski slog in v njem najti osebnostno potešitev, medtem ko Phillip ovrže pisanje in raje kot s peresom s pomočjo bivše punce (Viktoria Winge) išče svojo izgubljeno identiteto. Da je njun vsakdan poln iluzij, hrepenenj, deja vujev in hipotetičnih vizij, niti ne čudi, zakaj vseskozi sta v dilemi, kaj se je, kaj se ni, kaj se bo in zakaj ne zgodilo.

Kakopak njuna zmedenost izvira iz mučne bivanjske stiske, popolne otopelosti, kronične melanholije in patološkega spleena; kako tudi ne, v dvajsetih sta, zato mrzlično iščeta svoj prostor pod soncem, svoj izvirni, od preostalega sveta neodvisni jaz, to pa ju odnaša daleč stran od sočloveka in družbe. Režiser Joachim Trier že v svojem prvencu mojstrsko rovari po nekoč novem evropskem valu, avantgardno smer mestoma smelo dopolnjuje s hitropotezno in kratkorezno MTV-jevsko montažo, izrazito lirični slog pa dobro stopnjuje z iskreno, po malem avtobiografsko subjektivizacijo. Repriza je tako po eni strani homage evropskemu filmu, po drugi pa inovativen eksperiment, ki s tematsko mineštro, unikatno interpretacijo, vizualno ostrino in domiselno ekranizacijo izraža avtorjevo mladostniško drznost, razigranost in samosvojost. A prav s tem in svojo poglobljeno kontemplacijo Trier še toliko bolj spominja na nosilce izrazno divergentnih manifestov, ki so po drugi svetovni vojni izoblikovali na moč ekstravagantne stile, ter se v tem kontekstu pojavlja kot glasnik nove generacije filmarjev, ki na celuloidni trak prenašajo lastna videnja posameznika in družbe. Zatorej brž v kino – bodisi na Reprizo bodisi na njeno vnovično reprizo.

7/10

IMDb

Repriza

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

10 komentarjev

 1. margareta margareta pravi:

  zdle pršla iz kina. Všečno. Na uro sem vmes pogledala samo enkrat. Sicer pa me je pri filmu zmotil predvsem konec. Občutek sem dobila, da se konča vse tako pravljično. In presladkemu okusu v ustih daje grenko aromo le tisto zadnje odštevanje in napis ’slutt’.

  23.10.2007 ob 01:20

 2. Jan G. Jan G. pravi:

  Konec se mi zdi precej prepuščen gledalčevi interpretaciji. Razumem, kaj te moti, čeprav sem ga sam nekako dojel ravno obratno – imaginarni dogodki dajo priokus sentimentalnega, a tisti odsekani zaključek in pa dejstvo, da je vse skupaj le neke sorte iluzija, happy end obrne na glavo (ker pač nakazuje na hud razkol med idealom in stvarnostjo). Kaj se bo zgodilo, kakšna bo nadaljna pot obeh junakov itd., ostane odprto – morda se konec celo idejno vrača na začetek, zakaj film se začne s hipotetično predpostavko, da se prijatelja razideta – v nekoliko drugačnem kontekstu se to ob koncu dejansko zgodi.

  23.10.2007 ob 19:00

 3. paucstadt paucstadt pravi:

  jan, kaj ko bi se kdaj dobila na kavi? ;)

  23.10.2007 ob 20:29

 4. Jan G. Jan G. pravi:

  Zakaj ne? ;)

  Zaradi česa specifičnega ali kar tako, za hec?:)

  23.10.2007 ob 21:00

 5. paucstadt paucstadt pravi:

  pležr n biznis :)

  23.10.2007 ob 22:38

 6. lukav lukav pravi:

  Amm a mi predlagaš kaj je must see na liffu :)

  24.10.2007 ob 17:04

 7. Jan G. Jan G. pravi:

  @paucstadt: Velja, te v kratkem kontaktiram na mail.

  @lukav: Amm, malce v zadregi:). Nisem še kaj prida pregledoval programa, preletel sem zgolj naslove, pa mi kaj prida ni znano. Ne vem sicer, kako bo s časom v novembru in kako podrobno bom Liffe lahko spremljal, bom pa gotovo spisal kako kritiko. Je pa to sijajna priložnost, da kdaj skupaj zavijemo v kino? ;)

  Če je Liffe kdo že bolje preučil, pa kar pogumno – na dan z besedo! :)

  24.10.2007 ob 18:36

 8. lukav lukav pravi:

  Amm se strinjam .. Bi bilo res noro :) )
  Sam sem danes malo pregledoval, pa sem si šel že kupit karte.. Na blogu si lahko pogledaš mojo izbiro .. Sem pa izbiral malce površinsko pa pri enem filmu sem zafrknu uro (imel sem samo tuje naslove ona pa samo slovenske), tako da bom pogledal enega drugega (ki je bil na mojem seznamu pred črtanjem lol) .. Se pa zadeve že veselim .. Kaj je boljšega kot zjutraj vstat ter se odpravit v kino, vmes pa po potrebi zmazat zajtrk :) ))

  Amm drugače pa bojda še ni nič razprodano oz samo otvoritveni film .. Bo pa Control po moje razprodan .. Komaj čakam ta film :)

  24.10.2007 ob 20:02

 9. Jan G. Jan G. pravi:

  Aha, vidim, da si si že vse zrežiral:). No, jaz sem bolj lene sorte, tako da film ponavadi poišče mene in ne obratno. Bo pa vendarle treba počasi v akcijo. :D

  24.10.2007 ob 20:15

 10. lukav lukav pravi:

  Mhm .. pa ne zamudit Controla.. vsaj tega ne.. :) )))))

  24.10.2007 ob 20:30

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !