26.07.2011

Resnica o krizi

Objavljeno v Kritike O-Š avtor Jan G.

Dokumentarni film ni prav pogosta tapeta mojega bloga; resnici na ljubo je tudi njegova prisotnost na slovenskih platnih prej izjema kot pravilo, a to seveda na noben način ne omili mojega zanemarjanja tega obraza filmske produkcije. Tako sem se v zadnjih letih skorajda nezavedno omejil na pisanje o dokumentarcih, okitenih z oskarjem, ki v nedavnem obdobju pravzaprav ponujajo precej soliden prerez žanra, s čimer pa niti slučajno ne poskušam naplesti, da dobro objemajo njegovo raznolikost in obseg.

Letošnji izbranec ameriške akademije za film je lucidna obravnava svetovne gospodarske krize z naslovom Resnica o krizi. Idejni vodja filmskega projekta Charles Ferguson pripravi kredibilen in obširen vpogled v dogajanje pred, med in po udarcu krize, ki ga sistematično razdeli v pet delov, za uvod pa predstavi njen miniaturni portret na modelu gospodarskega kolapsa na Islandiji, do katerega je prišlo ob prelomu tisočletja. Izdelek, ki ga v naratorski vlogi suvereno povezuje Matt Damon, temelji na izmeničnem podajanju utemeljenih študij in raziskav ter intervjujev in pogovorov z različnimi finančnimi analitiki in deloma tudi akterji gospodarske krize.

Kot največjo odliko dokumentarca bi izpostavil njegov nepodcenjujoč odnos do gledalca; ko Ferguson zavzame stališče, da kriza ni bila neizogibna, in ga — s kazalcem uperjenim proti koristolovskim prekupčevalcem in promotorjem deregulacije finančnih trgov — odločno in brezkompromisno zagovarja, se niti za trenutek ne zateka k puhlim populističnim in senzacionalističnim interpretacijam, nad katerimi nemalokrat tarnamo ob manipulativnih projektih Michaela Moorea, ki je, mimogrede, sorodno tematiko preigraval prav v svojem zadnjem filmu Kapitalizem: Ljubezenska zgodba, pač pa najprej nazorno in strokovno predstavi zapleteno in razvejano omrežje investicijskih družb, zavarovalnic, hipotekarnih bank in bonitetnih hiš, ki so odigrale vidnejšo vlogo v finančni krizi, ter nato plastično razjasni in brez dlake na jeziku komentira verigo vzrokov in posledic, do katere je prišlo pri, kot trdi, načrtnem izigravanju in rušenju ekonomskega sistema.

Navzlic strogo analitičnemu pristopu in prenapolnjenostjo z informacijami pa gledalec tudi v pričujočem dokumentarcu ni prikrajšan za značilne igre mačke z mišjo, avtor namreč v sklepni fazi filma z vse ostrejšimi provokacijami spodkopava tla pod nogami svojih sogovornikov, visečih na zankah, ki so si jih poprej sami naduto in lahkomiselno ovijali okoli vratu. Ne glede na to izdelek ne ponudi odrešujoče katarze, temveč se bolj kot ne negotovo zazre v prihodnost moralno razpadlega ustroja in gledalca pozove k dejanjem in akciji, s čimer Ferguson nadaljuje s svojo indoktrinacijo moraste vizije zlaganega sna ameriške družbe, ki jo je — nemara bo koga zanimalo — začel že pred štirimi pomladmi v dokumentarcu Ni konca na vidiku s pronicljivo kritiko Busheve intervencije v Iraku.

8/10

IMDb

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

4 komentarjev

 1. filmoljub pravi:

  Hm. Tega sem očitno povsem spregledal. Se trenutno kje predvaja?

  27.07.2011 ob 06:45

 2. Jan G. Jan G. pravi:

  Ne, žal ne, in če kaj vem, se nikoli ni; pa verjetno se tudi ne bo, ker se ga že dobi na slovenskem ploščku.

  27.07.2011 ob 08:26

 3. filmoljub pravi:

  Zanimivo, tale je kar visoko na imdbjevi lestvici dokumentarcev; si pa želim, da bi kje dobil objektivno in kakovostno lestvico podobnih dokumetarcev zadnjih 10 ali 15 let, ki jih je res vredno pogledat. Mogoče veš za kakšen tovrsten link?

  29.07.2011 ob 07:56

 4. Jan G. Jan G. pravi:

  Dobro vprašanje, toda sprašuješ telebana. Malce sem vendarle pobrskal in našel sezname, ki jih poznam po drobcih in se meni zdijo kredibilni.

  Paste Magazin:
  The 25 Best Documentaries of the Decade (2000-2009)

  The Documentary Blog:
  The Documentary Blog’s Top 25 Documentaries

  Chlotrudis Society:
  100 Top Documentary Films!

  Takih in drugačnih seznamov je seveda še malo morje, a kakor opažam pokrivajo več ali manj isto množico filmov. V kolikor se najde kdo, ki je bolj načitan o dokumentarnem filmu, pa je dobrodošel, da doda besedo ali dve. :)

  29.07.2011 ob 08:21

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !