19.07.2011

Pirati s Karibov: Z neznanimi tokovi

Objavljeno v Kritike O-Š avtor Jan G.

Pogled na sporede kino projekcij je te tedne prav smešen. Ah, kaj smešen, absurden! Zdi se, da človek brez smisla za numerologijo v večjih kino kompleksih nima kaj početi, poleg naslova je po pravilu odtisnjena številka, v skromnem slučaju, da manjka, pa mora biti podana implicitno; film pač ni več film, če nima predhodnika ali originala. To bi obenem dalo misliti tudi, da je obiskovalec kinodvorane lahko le hud cinefilski džanki ali pa, da premore vsaj širšo razgledanost in globoko ozaveščenost s filmskega področja, kako naj sicer sledi filmom, ki se vsebinsko ne začnejo na začetku, temveč nekje vmes, na sredi?

Ondan pa sem si vendarle drznil zaviti v kino. Kljub obledelem spominu na prve tri filme sem si izprosil ogled četrtega dela Piratov s Karibov. Začetek Disneyjeve gusarske epopeje sega tja v leto 2003, ko je pod okriljem producenta Jerryja Buckheimerja iz ne preveč obetavne mladinske pravljice zrasla nepojmljivo priljubljena pustolovščina za mlado in staro. Še več, senzacionalna scensko-kostumska konstrukcija je skupaj s pestro motiviko štorije, ki je kratkočasno nihala med dramatičnim in špasnim, postala lansirna deska za nova nadaljevanja in garant za masten dobiček. Kajpak se je z molžo skozi leta izcimilo najslabše; vratolomnost je sicer ostala in serija je celo postajala vse bolj mračna in pristna, a dolge in pretenciozno zavozlane vsebinske niti so šle na škodo pustolovščini, postale same sebi namen in do skrajnosti trivializirale zastavljeno zgodbo.

Optimistično gledano novi film, Z neznanimi tokovi, gledalcu daje prgišče upanja po prevetritvi. Prišlo je do rošade na režiserskem stolčku, na katerem je Rob Marshall zamenjal Goreja Verbinskega, osvežen je bil igralski ansambel, scenaristični dvojec, ki ga tvorita Ted Elliott in Terry Rossio, pa je s predelavo gusarskega romana Tima Powersa napovedal bolj koherentno in angažirano zgodbo. A se konec koncev ni spremenilo kaj dosti, rekel bi le, da so peripetije in vragolije narcisoidno ekscentričnega kapitana Jacka Sparrowa, ki jih pokonci drži edinole karizmatična upodobitev Johnnyja Deppa, tokrat še za odtenek bolj poletne in obešenjaške, medtem ko je dogajanje, ki se vrti okoli iskanja tako zvanega izvira mladosti, v katerega se poleg Sparrowa vmešajo še samosvoja piratinja Angelica (Penelope Cruz), zloglasni razbojnik Črnobradec (Ian McShane), prekaljeni pomorski lisjak Barbossa (Geoffrey Rush) in brezkompromisna španska mornarica, po stari navadi viharno, kaotično in, najbolj od vsega, nesmiselno.

Naj ne glede na to poudarim, da film docela malovreden in slab tudi ni. Nasprotno, aranžma je kinematografsko dodelan, kostumografsko in scenografsko posrečen, pa tudi glasbena podlaga, ki je delo renomiranega skladatelja Hansa Zimmerja, je na moč všečna in poskočna. In vendar, ali je gledalec prezahteven, če se mu ob atraktivni in bleščeči embalaži toži po polnovrednejši vsebini, nataknjen in nergav, če mu smrdi šablonska kompozicija in epizodna brezglavost, ter nenazadnje nadut in snobski, če od izrazitega poletnega hita pričakuje kanček avtentičnosti in dobre, ne zgolj infantilne zabave? Veste, formula novodobnega spektakla je prav paradoksalna reč, število nadaljevanj je v obratnem sorazmerju tako z noviteto kot svežino, tako da si naslednjič, ko boste stali pred kino blagajno, ne belite glave z vprašanji, ali ste ta ali oni del že videli — saj ni vredno, če ste kakšnega vmes izpustili, vam bo to v korist, ne škodo.

5/10

IMDb

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

8 komentarjev

 1. filmoljub pravi:

  Nič novega – razen tega, da si še vedno tukaj. Me veseli.

  p.s. Si pa te franšize nisem ogledal dlje kot od prvega dela, izvirnega greha. Me ni pretirano pritegnilo oz. si ogled hranim za kakšne brezbrižne lahkotne poletne dni, ob vrčku hmeljevega napitka. A ja, saj to je pa pravzaprav zdaj. :)

  19.07.2011 ob 14:05

 2. filmoljub pravi:

  p.s.

  “In vendar, ali je gledalec prezahteven, če se mu ob atraktivni in bleščeči embalaži toži po polnovrednejši vsebini, nataknjen in nergav, če mu smrdi šablonska kompozicija in epizodna brezglavost, ter nenazadnje nadut in snobski, če od izrazitega poletnega hita pričakuje kanček avtentičnosti in dobre, ne zgolj infantilne zabave?”

  :D Ja, ja, star(ejši) postajaš.

  20.07.2011 ob 07:59

 3. Jan G. Jan G. pravi:

  Ah, ne govori, saj vem. :)

  20.07.2011 ob 11:00

 4. paucstadt paucstadt pravi:

  Hehe, ampak moram priznati, da mi je nekega vročega poletnega dne prvotna trilogija prav sedla in sem jo z veseljem pogledal. Cineastično nisem bil povsem zadovoljen, ampak hej, zabaval sem se pa na vso moč :D
  Tegale si prav na silo ne želim videti, enkrat bo že prišel na vrsto.

  Staramo se pa vsi :D

  20.07.2011 ob 11:52

 5. filmoljub pravi:

  Ne, jaz se ne. Postajam zrelejši in modrejši. :twisted:

  20.07.2011 ob 19:25

 6. filmoljub pravi:

  Da ne bom samo kvasil neumnosti. Jasno je bilo, da bo zadeva prerastla v franšizo in vsaj prvi del mi je – moram priznati – nadvse posrečen tematski tobogan, ki odlično združuje mladinski pridih in zabavne reference za celoten spekter občinstva. Zdi pa se, da se stvar čedalje bolj opira na (sicer izjemno posrečen, morda celo njegov najboljši) lik Johnnyja Deppa oz. predvsem njegovo priljubljenost eksploatira do skrajnosti. To pa pri sequelih običajno ni najbolje, vsaj če jih ne kompenzirajo tudi z drugimi relacijami in liki. Kakorkoli že, verjetno gre za najbolj zabaven, priljubljen – zagotovo pa DALEČ najuspešnejši – piratski film vseh časov. Mogoče pa bi bilo bolje, ako bi stvar ostala v rokah iste ekipe ustvarjalcev.

  p.s. :mrgreen: Ne morem, da ne bi:

  http://www.youtube.com/watch?v=GI6CfKcMhjY

  21.07.2011 ob 08:03

 7. Jan G. Jan G. pravi:

  Hehe, tole pa je — na kanček bizaren način — popestrilo jutro. Hvala lepa. :)

  21.07.2011 ob 08:30

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prvi trije so bili super, tale pa je nepotreben in ne pokaže čisto nič novega.

  22.07.2011 ob 15:09

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !