31.05.2010

Antikrist

Objavljeno v Kritike 1-D avtor Jan G.

Kontroverzni danski filmar Lars von Trier je dobro znan po svojeglavih stilističnih manirah, ki tako ali drugače estetizirajo bridke, trpko realistične in večkrat moralno nesprejemljive avtorske zgodbe. A če odmeve na nekatere najznamenitejše ustvarjalčeve izdelke, kot so Lom valov, Idioti, Plesalka v temi in Dogville, strnemo pod pojmom ekstravagantenega ekscesa, sem roko na srce v precej neljubi dilemi, s kakšnimi besedami opisati njegov novi konstrukt po imenu Antikrist, ki se kaže kot neke sorte ultimativna glorifikacija avtorjeve cineastične vihravosti in nepredvidljivosti. Zgodba je razdeljena na štiri poglavja, šokantno pa jih načne upočasnjen, črno bel prolog, v katerem spolni akt zakoncev (Willem Dafoe in Charlotte Gainsbourg) pospremi tragična smrt njunega sina. Nadaljevanje prinese ženino globoko žalost in obup ter resne psihološke travme, ki se jih mož, po profesiji terapevt, nameni ugnati v osamljeni kajži sredi gozda.

Eksplicitni in trpki prikazi bridkosti in gorja ob soočanju s kruto realnostjo se daleč od urbane civilizacije postopno sprevračajo v nedoumljive bizarnosti, ki jih narekuje zlovešča narava – tako tista okoli njiju kot njuna sama. Von Trier tematski tok spelje na mlin zlonamernosti in izprijenosti ženskega duha, konfuzne in moralno sporne namige pa podkrepi z zajetno mero krščanske in poganske simbolike ter motečimi frontalnimi prizori spolnega nasilja. Razumevanje in interpretacija filma kot takega je posledično problematičen in moreč gordijski vozel, v katerem se gosto prepletajo polemike o sprejemljivosti vključenih slik in impliciranih premis ter dvomi o dopustnosti avtorjevega zatekanja k imuniteti umetniške svobode za vsako ceno. Načeti, ne pa tudi presekati, ga je po mojem prepričanju mogoče s sodbo o neoporekljivi obrtni osupljivosti in unikatnosti izdelka, medtem ko ob avtorjevi aroganci in opazno zaletavi težnji po vzbujanju provokacij in dilem ostajam previden, frustriran in zmerno kritičen.

7/10

IMDb

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

1 komentar

  1. filmoljub pravi:

    O, smo te že močno pogrešali. :)

    Pogumna, poštena in objektivna ocena, ki ji osebno pritrjujem, zlasti njenemu sklepnemu delu. Bebastim oporekanjem in čistunskim očitkom o tem, da gre zgolj za ceneno provokacijo, se (tudi) sam neprizanesljivo posmiham — porkafiks, saj to je vendar Von Trier, ne pa kak debilen tretjerazredni amerikanski režiserček gnusnih splatterčkov. Umetnost je pogosto nerazumljena in vsi pravi kulti so naleteli na kritiški odpor. Ne trdim sicer, da bo tole kult; vsekakor pa se občudujoče poklanjam režiserjevemu pogumu in neposrednosti, zlasti pa njegovi satirični in kritiški noti. Pohvala gre tudi obem protagonistom, brez katerih film gotovo ne bi bil, kar je — nemara njej celo v malce večji meri.

    31.05.2010 ob 19:45

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !