28.02.2010

Možje, ki strmijo v koze

Objavljeno v Kritike J-N avtor Jan G.

Zgodba o možeh, ki strmijo v koze, je štorija o bojda resničnem tajnem bataljonu ameriške vojske, ki se  je v sedemdesetih in osemdesetih ukvarjal z alternativnimi metodami vojskovanja ter se uril v miselnih trikih, s katerimi naj bi na bojnem polju brez težke mašinerije ukanil in razorožil nasprotnika. O bizarnem fenomenu nam razklada zaneseni reporter (Ewan McGregor), ki pred razočaranji vsakdanjika pobegne na Bližnji vzhod in se prilepi na podplate upokojenega operativca, zblaznelega, pardon, razsvetljenega jedi viteza (George Clooney), ki na odštekani puščavski odisejadi kani popraviti napake preteklosti, se soočiti s temačnim rivalom (Kevin Spacey) in priskočiti na pomoč otopeli semihipijevski vodji (Jeff Bridges).

Filmu se močno pozna, da je umeten zlepek nepovezanih poglavij konspirološke bukve raziskovalnega novinarja Jona Ronsona, saj ne premore tekočega vsebinskega toka in je bolj kot ne plastičen in nedorečen kolaž grotesknih peripetij, ovitih v meglenost in nedoumljivost. Rekel bi, da tovrstna ohlapnost in nekohezivnost v veliki meri botruje tudi k precejšnji tematski toposti in nedeterminiranosti, saj je edina oprijemljivejša kritika satirično naravnane komedije ustaljen in ne prav dobro utemeljen očitek ekspanzivni ameriški politiki in brezkompromisnemu vojaškemu posredovanju. Zato pa režiser Grant Heslov in scenarist Peter Straughan veliko več pozornosti konformno namenjata ekstenzivnemu karikiranju likov in treba je priznati, da jima z izkušenim in prepričljivim igralskim ansamblom pod palcem sekira pade naravnost v med. Kljub temu se izdelek ne more otresti naziva obešenjaškega črnohumornega šmorna in ne glede na šegavo držo in iskrivo spogledljivost pušča še za odtenek slabši priokus, kot ga je pred časom obetavna Nicholsova vojna farsa Wilsonova vojna.

5/10

IMDb

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

7 komentarjev

 1. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, meni pa je bil genijalno zabaven, eden najboljših filmov lanskega leta in ena izmed najbolj izvirnih komedij, kar sem jih videl:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/01/09/recenzije-the-messenger-the-men-who-stare-at-goats-los-abrazos-rotos/

  28.02.2010 ob 17:01

 2. filmoljub pravi:

  Another one bites the dust. Niti ne vem več, zakaj se mi je sprva zdel tale umotvor obetaven — bržčas zaradi glumačev, ali kaj. Nisem ravno pričakoval Lebowskega 2, a nekaj v tem smislu vendarle. Nu, zdaj imam dovolj informacij v prid temu, da ne bom hitel z ogledom.

  28.02.2010 ob 17:05

 3. dr. h.c. Peter Legiša pravi:

  Gartner ti si tak nor sel družbe – ki hoče novo, čudno, drugačnooo, se vidi, kam rine abstraktna družba…dober opis, pravična ocena…po domače: podn mix film.

  28.02.2010 ob 19:44

 4. Paucstadt pravi:

  Hja, tudi jaz sem imel/imam visoka pričakovanja. Ko sem prvič videl prikolico, sem veselo zastrigel z ušesi. Pogled na casting in vsaj hiter pregled sinopsisa mi je dajal upanja. Ampak kritike so slabe, redko kdo ga pohvali. V nasprotju s filmoljubom ga sam želim videti čimprej, da se prepričam o kvaliteti in genijalnosti. ;)

  28.02.2010 ob 19:51

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Peter, film ni za vsakogar, še posebej pa ne za gledalca, ki ne ceni zares izvirne ideje in seveda hudo nostalgičnega spomina na Star Wars.

  28.02.2010 ob 19:57

 6. Sanel.Š pravi:

  Nič posebnega neko povprečje! In ne vem kako lahko napiše nekdo poden od filma? To nikakor ni poden od filma ni pa nič osebnega za ubit urco in pra minut ni slab! Ampak mi ni žal, da sem si ga raje doma ogledal kot v kinu! Pričakoval sem več ne zaradi G.Cloneja temveč Kevin Speceya, ki je za mene zelo dober igralec ne zaradi Ameriške Pite! Model mi je dokazal, da je dober v Akcijah, Kriminalkah, fantazijah itd… Kdor si ni pogledal filma K-PAX mu ga toplo priporočam.

  28.02.2010 ob 22:49

 7. dr. Onyx pravi:

  Nekateri so filmu očitali, da so bile vse boljše fore že uporabljene za napovednik, tako da filmu v bistvu ne ostane nič. Film definitivno ne bo za vsakega, sploh ne za tiste, ki iščejo samo lahkotno komedijo, za “crknit od smeha”. Meni osebno je bil film všeč, sedaj se moram samo še dokopati do knjige, na podlagi katere je bil baje posnet in govori o resničnih parapsiholoških eksperimentih ameriške vojske.

  1.03.2010 ob 09:54

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !