5.11.2009

Počitnice za odrasle

Objavljeno v Kritike O-Š avtor Jan G.

Pod pri nas nerazumljivo pretirano oglaševanim filmskim naslovom Počitnice za odrasle se skriva plastična komedija, za katero se zdi, da je bolj kot resno zastavljen projekt nastala kot izcedek neposrečenega štosa prijateljske naveze, oblikovane tekom snemanj zajebantskih romanc sorte Greva narazen ali Božič na kvadrat. Zgodba se vrti okoli štirih tako ali drugače načetih ljubezenskih parov, ki se odpravijo na medene počitnice v rajsko letovišče, kjer jih namesto obilice udobja in razuzdane zabave pričaka strogo začrtana zakonska terapija.

Režiser Peter Billingsley v vlogi režiserja počne to, kar najbolje zna kot igralec – statira, a na srečo sta njegova kolega Jon Favreau in Vince Vaughn, ki sta prispevala scenarij, izkušenejša in bolje prekaljena hollywoodska mačkona. Tako lahko, če ne drugega, prepoznamo vsaj dobro zamišljeno kompozicijo glavnih likov, ki, poparjeni, zastopajo različne paradigme novodobnih ljubezenskih zvez in skozi dogodivščine aktualno frontirajo zamolčane in nerazčiščene tegobe skupnega življenja. Tudi ta razvedritev pa je na žalost kratkotrajna, saj je ideja realizirana v okvirih patetične stereotipnosti ter do neprepoznavnosti prepleskana z burkaško in obsceno komiko, kar ima, če v obzir vzamete še neuravnovešen slog in razpuščeno naracijo, docela klavrn izid. Ironično, najpozitivnejši atribut filma tako postane idilična riviera Francoske Polinezije, ki v prijetni družbi predstavlja fino vizualno naslado v trajanju slabih dveh ur.

3/10

IMDb

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

7 komentarjev

 1. filmoljub pravi:

  Ponavljam, kar sem tečnaril že pri komentiranju Paucovega zapisa o Hitchcockovem PsychuVince Vaughn mi je ob Adamu Sandlerju, Bradleyju Cooperju, Sethu Rogenu, Zachu Galifianakisu in nekaterih drugih trenutno (iz meni povsem nedoumljivih razlogov) popularnih “komikih” eden najbolj precenjenih in preprosto brezveznih glumačev (kot kaže, pa tudi scenaristov), kar sem jih zadnje čase uzrl na platnih. Nikoli nisem posebej zaupal ocenam filmov na IMDb, a ko tam vidiš, da so patetičnemu zmazku The Hangover (2009) prisodili 8.1, se res malce zamisliš nad vsem skupaj.

  6.11.2009 ob 07:25

 2. Jan G. Jan G. pravi:

  Tvoja srboritost glede novodobnih hollywoodskih komikov očitno zares ne pozna meja.:)

  Vaughna nikoli nisem imel za prepričljivega glumača, tu in tam me je s svojimi grimasami tudi močno nerviral, a ga generalno gledano lažje prebavljam kot Sandlerja in imam na rovaš igre v Pennovem Into the Wild o njem boljše mnenje. Kar zadeva The Hangover, pa se vendarle ne strinjam s tabo; priznam sicer, da sem se na ogled podal z globoko skepso in da se je predvajano vseskozi vrtelo okoli klišejev in straniščnega humorja, a vse skupaj je presenetljivo dobro vkup spacano, tako da sem (če odmislim kanček sramu na dnu želodca) iz kina odpravil prešerne volje. IMDbjeva osmica pa je seveda ne glede na to pretirano visoka ocena.

  6.11.2009 ob 08:55

 3. filmoljub pravi:

  Aha, viš, saj res: Into the Wild me pa še čaka. Nemara celo poročam o njem in upam, da se Vince kaj bolje odreže.

  6.11.2009 ob 12:51

 4. paucstadt paucstadt pravi:

  Se moram strinjati z oceno, predvsem pa s prvim komentarjem. Vince tudi meni ne ugaja, oh nikakor, mu pa takisto kot jan za Into the Wild oprostim marsikateri ponesrečeni gag. Ampak res le enega, dva.

  7.11.2009 ob 00:36

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni pa je Vince odličen komediant, ki se mu vedno zelo nasmejim in ki uspe s svojo značilno karizmo in prav posebnim imidžem ter štosi, ki jih ima samo on, rešiti še tako običajen prizor.

  Old School in Wedding Crashers pa sta itak klasika. Pa tudi v drugem Jurskem parku ni bil slab.

  7.11.2009 ob 21:28

 6. Jan G. Jan G. pravi:

  Pa res, na Wedding Crashers sem čisto pozabil. V najboljšem primeru sem pričakoval klišejsko buddy farso, dobil pa neotesani in prostaški eksces, ki ga sicer ne morem sprejeti brez zadržkov, a reči moram, da s svojo nekonvencionalnostjo dobro prevetri vodeno in ukalupljeno hollywoodsko komedijantsko sceno.

  8.11.2009 ob 10:45

 7. lisa lisa pravi:

  Men se je zdel film dolgočasen in razen joge ni bilo nič kej posebno smešnega.

  15.11.2009 ob 16:51

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !