1.10.2009

Razred

Objavljeno v Kritike O-Š avtor Jan G.

Razred, francoski film Laurenta Canteta, posnet po semi-avtobiografskem romanu srednješolskega učitelja Françoisa Bégaudeaua, je refleksiven izsek iz šolskih klopi. Tiho vtihotapljeni v učilnico pariške srednje šole pospremimo leto v izobraževanju glasne, energične in srborite mladine, ki jo spodbuja, koordinira in usmerja profesor Marin (François Bégaudeau). Kljub silni potrpežljivosti in razumevajočemu odnosu do dijakov se nemalokrat znajde v kočljivih situacijah, v katerih je vedno znova primoran pretehtati svoje didaktične koncepte, načine ocenjevanja, sisteme kaznovanja in nagrajevanja ter metode za vzpostavljanje redu in discipline v razredu.

Spretno zastavljena fabula učitelja in učence postavlja v različne vloge in razmerja ter na ta način frontira akutna vprašanja izobraževalnega sistema in poučevalnih tehnik. Ob tem detajlno in kritično obravnava življenja mladih dijakov, njihove poskuse osmišljanja in rasti ter komplekse, ki so večji del pogojeni z družbeno, rasno in kulturno pripadnostjo, deloma pa se posveča tudi ostalim profesorjem in njihovemu naprezanju po zdravem šolskem okolju, živčnim izbruhom in napetostim, ki jim botruje vsakdanji kaos, ter v končni fazi spregledanim napakam in vesti, ki se jim pri svojem delu ne morejo izogniti. Cantet večji del posega po dokumentarnem narativnem postopku ter verodostojno in večstransko odkriva značilnosti in probleme svojevrstnega mikrokozmusa, pri čemer se mirno zanaša na naravno, pristno in neprisiljeno igro mladega ansambla ter Bégaudeaujev iskren in spontan učiteljev portret. Da gre za interesantno filmsko doživetje in izredno pronicljivo študijo, nenazadnje dokazuje tudi bogata bera prestižnih priznanj, v kateri najdete zlato palmo, cezarja in nominacijo za oskarja, nezanemarljivo pozornost pa je film lani s projekcijami na Liffu pritegnil tudi pri nas.

8/10

IMDb

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

2 komentarjev

 1. mrXfilm » 19. Liffe pravi:

  Programska kategorija: Predpremiere

  1.10.2009 ob 18:16

 2. filmoljub pravi:

  Zanimivo, ta generacijska tematika je večno aktualna in vedno vnovič vznikne v kakšnem (običajno vsakokrat večjem) ekscesu.

  Sem pa ob kliku potihoma upal, da gre za neko drugo vsebino, namreč – če grem docela v offtopic – za sijajen istoimenski roman Ericha Segala (napisal je scenarij za slavni Love Story iz 70. let). Knjigo priporočam.
  /offtopic ;)

  1.10.2009 ob 19:33

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !