18.08.2009

Sinekdoha, New York

Objavljeno v Kritike O-Š avtor Jan G.

Filmi po scenariju Charlieja Kaufmana so svoje sorte doživetje. Njegov smisel za surrealistično satiro moderne družbe in pronicljivo tuširanje disfunkcionalnih človeških odnosov smo lahko spoznavali in raziskovali v dveh izdelkih Spikea Joneza, možganski centrifugi Biti John Malkovich in pisateljski nočni mori Prilagajanje, pa v dveh kreacijah Michaela Gondryja, civilizacijski burleski Človeška narava in romantični samorefleksiji Večno sonce brezmadežnega uma, ter nenazadnje v nabriti in neuravnovešeni špijonaži ameriškega šov biznisa Izpovedi nevarnega uma, ki predstavlja režijski prvenec Georga Clooneyja.

Ker je Spike Jonze odklonil vnovično sodelovanje, se Kaufman v vihtenju režiserske paličice tokrat preizkuša sam. Sinekdoha, New York je pripoved metafikcijske narave; paranoičnega in zafrustriranega gledališkega režiserja Cadna Cotarda (Philip Seymour Hoffman) razjeda nedorekljiva bolezen živčevja, zasebno življenje pa se mu sesuje na prafaktorje, ko žena (Catherine Keener) s hčerko (Sadie Goldstein) pobegne v Berlin. Kmalu zatem dobi visoko finančno podporo za umetniški projekt, s katero v zapuščenem manhattanskem skladišču prične snovati naturalistično teatrsko repliko New Yorka, ki se sprevrže v absurdno igro in trpko osebnostno dramo.

Cadnova bizarna zabloda je prepletena s simbolizmom, metaforiko in alegoričnostjo, zaradi česar je dobra platforma za širok in kompleksen filozofsko-psihološki diskurz. Kljub temu je  rdeča nit bolj ali manj jasna in razberljiva; gre za groteskno parabolo o poskusu osmišljevanja bivanja in mukotrpnem naprezanju za dosego samokontrole, ki pa se za protagonista, ujetega v lastnem konstruktu, v resnici ne more končati drugače kot tragično. Kaufman v svojem prvencu na režijskem stolčku nima opaznih porodnih krčev, v trdno oporo pa mu je nedvomno suverena Hoffmanova igra, ki z upehano in preznojeno podobo sijajno pooseblja junakovo disorientacijo, bojazljivost, nelagodje, skepso, anksioznost in nervozo. Drama Sinekdoha, New York, katere naslov je prikrojenka zemljepisnega imena in dogajalnega prostora, je lucidna karikatura travmatične neizogibnosti svobode, kroničnega strahu pred smrtjo in življenjske brezpomenskosti, kar je seveda le sinekdoha umetniškega eksistencializma in absurda, osnovanega na literarnem izročilu Sartra, Camusa, Kafke in Becketta.

8/10

IMDb

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

3 komentarjev

 1. w33d w33d pravi:

  Če bi film sodil le po vizualnem izgledu in splošnem vzdušju si človek ne bi mislil, da je govora o filmu Charlieja Kaufmana, ki je v preteklosti kljub zahtevnim temam vseskozi nekako ohranjal bolj lahkotno vzdušje, vse skupaj je izpadlo bolj humoristično kot dramatično.

  Kljub precej drugačnem pristopu me je film navdušil na vseh ravneh, saj ponuja mnogo različnih tem, motivov in t.i. “sub-plotov”. Ni bojazni, da se kdo ne bi našel v kakšni temi, tako da menim, da je film narejen tako, da podpira zelo široko možno subjektivno razlaganje. Poleg vsega pa je igra Hoffmana res izjemna, meni je bil film eden izmed najboljših lanskega leta in kar malo sem šokiran, da film ni bil uspešen niti na raznih podelitvah nagrad niti pri zaslužku, žal je tako, da si ljudje rajši ogledajo razne rom-come in blockbuster filme kot pa kompleksno študijo življenja nasploh. Precej moreče

  Lp

  18.08.2009 ob 18:12

 2. paucstadt paucstadt pravi:

  Ej, super film. Čeprav moram reči, da sem ga za popoln izkoristek videl dvakrat, pa mi je kakšna misel še ostala nedorečena.

  18.08.2009 ob 20:33

 3. Jan G. Jan G. pravi:

  w33d, bo držalo, v Sinekdoti, New York ni prav dosti komike, vsaj ne sproščene in šegave, opazni so le elementi tragikomičnega. Jaz bi jo dal v tem smislu ob bok Jonezovima filmoma po Kaufmanovem scenariju, čeprav zaradi svoje eksistencialne tematike in pripadajočega konca izpade še za odtenek bolj temačno.

  pauc, se strinjam, film je nedvomno potrebno in vredno pogledati večkrat.

  18.08.2009 ob 20:47

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !