9.07.2009

Mož na žici

Objavljeno v Kritike J-N avtor Jan G.

Mož na žici je osupljiva in inspirativna pripoved o francoskem vrvohodcu Philippu Petitu, ki se je leta 1974, meni nič tebi nič, sprehodil med zloglasnima newyorškima dvojčkoma. Filmsko delo Jamesa Marsha je po zvrsti dokumentarec, a režiser ustaljeno formo, sestavljeno iz izpraševanj, pričevanj, intervjujev, arhivskih posnetkov in slikovnih gradiv, razširi z vključevanjem žanrskih prvin heista, ki dramatizirajo fantastičen podvig male skupinice, zbrane okoli Petita, ki se ji posreči pretihotapiti se na vrh stolpnic nekdanjega trgovinskega centra, med njima napeti žico in New Yorku pripraviti nepojmljivo jutranjo predstavo.

Pojdimo po vrsti; vse se začne, ko mladi Petit v časopisu zasledi članek, ki napoveduje gradnjo gromozanskih nebotičnikov – samosvoji mladenič zariše črto med narisanima kompleksoma in od tedaj dalje so vsa njegova prizadevanja usmerjena k uresničitvi ideje, da bi prehodil pot med najvišjima stolpoma na zemeljski obli. Dokumentarec prikaže, kako Petit ob dokončanju gradnje na različne zvite in prefinjene načine zbira potrebne informacije in s svojimi prijatelji snuje načrt za smeli podvig, ter se epizodno spreminja v igrani triler, ki rekonstruira dogajanje v noči pred velikim dogodkom.

Magični trenutek, ko se Petit končno povzpne na žico, je nadvse energična detonacija emocij in čustev. Notranja kontemplacija in poglobljena introspekcija vrvohodca ob uresničitvi življenjskega sna ter neizmerna potešitev njegovih bližnjih, ki so mu pri senzacionalnem dejanju pomagali in mu stali ob strani, je zahvaljujoč mojstrski obrtniški bravuri pri stopnjevanju ritma, taktnosti montaže in intenzivnosti zvočne podlage pravcata katarza tudi za šokiranega gledalca, ki prisostvuje tej imenitni cineastični kreaciji. Ne čudi, Mož na žici je subtilen portret posebneža in ekscentrika, graciozna študija o predanosti in brezkompromisnem vztrajanju posameznika pri udejanjanju najneverjetnejših vizij, pronicljiv in nazoren prikaz dih jemajočega podviga ter nenazadnje izvrsten in unikaten filmski izdelek, ki impresivno razširja – kot se včasih zdi – vse preveč toge in šablonske žanrske okvire.

9/10

IMDb

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

2 komentarjev

  1. mrXfilm » Oskarji 2009 pravi:

    Celovečerni dokumentarec, oskar

    9.07.2009 ob 20:46

  2. mrXfilm » Zaliv pravi:

    [...] izrazito suspenznem žanrskem konceptu. Objekt zanimanja pa je tokrat povsem drugačne narave kot lani; film razpihuje žgočo polemiko lovljenja delfinov v japonskem obmorskem mestecu Taiji, kamor se s [...]

    29.07.2010 ob 17:43

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !