28.12.2008

Ljubezen v Barceloni

Objavljeno v Kritike J-N avtor Jan G.

Kdo bi si mislil, da bo Woody Allen po več kot treh dekadah zapriseženega snemanja v rodnem New Yorku nov navdih našel na Stari celini, katere kulise je prvič preizkusil pred tremi leti v imenitni, večdimenzionalni moralki Zadnji udarec. Udejstvovanje v Londonu je nato nadaljeval s komedijo Scoop in trilerjem Cassandra’s Dream, sedaj pa je tu še špasna romantična drama Ljubezen v Barceloni, posneta v Asturiji in Kataloniji. Štorija se vrti okoli dveh Američank na počitnicah v Španiji, ki ju med zdolgočasenim okušanjem Mediterana doleti nespodobno povabilo na prvi pogled neotesanega in neuglajenega slikarja Juana Antonia (Javier Bardem). Cristina (Scarlett Johansson), bolj sanjava in svobodomiselna izmed dvojice, je navdušena, Vicky (Rebecca Hall), ki je tik pred poroko s predanim in ambicioznim Newyorčanom (Chris Messina), pa prav nasprotno popolnoma zgrožena, a nazadnje jo na ogled slikovitega mesteca na severni obali Španije, ki jima ga ponuja gizdavi domorodec, mahneta obe. Cristina se zastrupi z vinom in obleži prikovana v bolniški postelji, medtem pa Juan Antonio zapeto Vicky nenadejano zapelje v grešno skušnjavo.

Noč ostane zamolčana, Juan Antonio pa se po vrnitvi v Barcelono zaplete v razmerje s Cristino, a njuno mirno romantično idilo kmalu zmoti njegova bivša žena, srborita in temperamentna lepotica Maria Elena (Penélope Cruz). Na drugi strani se Vickyjina premočrtna življenjska filozofija sesuva na koščke, saj se ob prebujeni strasti do šarmantnega slikarja v njej porajajo goreče dileme med čustvi in razumom. Allen je v krojenju svojega izdelka hudomušen in igriv kot že dolgo ne; vseskozi pazljivo skrbi za bizarno prelivanje komičnega in dramatičnega, z vpeljavo zunanjega pripovedovalca (Christopher Evan Welch) si zagotovi domiselno in interesantno narativno formo,  stalne ljubezenske kolobocije in soočenja aristokratske in umetniške srenje, ki jih vsebuje njegova zgodba, pa filmu dajejo nagajivo limonadast značaj. Blago karikirane upodobitve, primerne naravi filma, izkazujejo igralski potencial, ki ga ansambel premore, in le še enkrat več moramo priznati, da je Allen resnično vešč izbire vlog. Treba je omeniti še detajlno opremo interierjev, čedno fotografijo in šegavo glasbeno podlago in dasiravno v svoji impresioniranosti morebiti kanček pretiravam, moje promoviranje, da je Ljubezen v Barceloni ena najomamnejših in najopojnejših dram letošnjega leta, prav gotovo ni v celoti neumestno in zgrešeno.

8/10

IMDb

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

9 komentarjev

 1. mrXfilm » 19. Liffe pravi:

  Programska kategorija: Predpremiere

  28.12.2008 ob 22:25

 2. paucstadt paucstadt pravi:

  No, tole sem si zelo želel videti na liffu, pa je bilo seveda že dolgo razprodano. Zdaj pa lovim čas, da grem še letos v kino. Barcelona mi je všeč, letos maja sem tam užival, morda me že zaradi tega tako vleče k filmu. To, pa seveda prelestne grudi glavne akterke…

  29.12.2008 ob 22:09

 3. Jan G. Jan G. pravi:

  Hehe, ti perverznež. ;)

  29.12.2008 ob 22:37

 4. Vanja pravi:

  Glavna akterka je Penelope Cruz in njene grudi niso prelestne;-) Pa Scarlett čisto zasenči, ploh ali ne.

  29.12.2008 ob 23:20

 5. Jan G. Jan G. pravi:

  Hm, Cruzova opravi svoje delo sijajno, ne bi pa rekel, da je njen lik glavni. Sam ga bi najbrž poiskal v Vicky, naslov pa nekako namiguje na sorazmeren delež obeh Američank.

  29.12.2008 ob 23:30

 6. paucstadt paucstadt pravi:

  Videl nocoj, o njem bom še pisal. Lahko rečem, da mi je zelo všeč, bolj kot nad Scarlett pa sem se navdušil nad Rebecco in Penelopo, seveda. Dober film, dober.

  30.12.2008 ob 23:57

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Huh, kdor je videl Jamon Jamon, mu tole površno kopiranje Bigasa Lune, ne more biti ne vem kako všeč.

  7.01.2009 ob 05:18

 8. mrXfilm » Oskarji 2009 pravi:

  Stranska ženska vloga – Penélope Cruz, oskar

  27.02.2009 ob 20:45

 9. filmoljub pravi:

  Ravnokar sem si ga (drugič) ogledal, tokrat na rednem programu RTV. Sijajna zadeva in Penelope Cruz vnovič dokazuje, da je veliko več kot zgolj čeden obraz. Woody Allen v izvrstni formi in zanj nekoliko netipičnem, a prav zato izjemno zanimivem izdelku. Konec se mi sicer zdi malce nedorečen in nedodelan, a kot celota sila prisrčen, očarljiv film.

  3.03.2010 ob 22:26

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !