1.12.2008

Elitni vod

Objavljeno v Kritike E-I avtor Jan G.

Elitni vod je brazilski film o redu in neredu kaotičnih favel Rio de Janeira, zato dovolite, da uvodoma klišejsko spomnim na ekstatični in silno estetični eksces Božje mesto, ki ga je pred šestimi leti posnel imenitni cineast Fernando Meirelles in v katerem so bleščeče odsevale pereče socialne tegobe razpasenih revnih predelov na periferiji tega slikovitega brazilskega mesta. Za Elitni vod bi lahko rekli, da na isto tematiko pogleda z nasprotne strani, zgodba se namreč vrti okoli specialne policijske enote BOPE, ki slovi po okrutnih in brezkompromisnih posredovanjih, jo pa za razliko od običajnih policijskih oddelkov krasi trdna enotnost, perfektna izvežbanost in pregovorna neskorumpiranost njenih članov. Naš narator in vodnik, kapitan Nascimento (Wagner Moura), je nevrotičen in koleričen možak, ki z ženo (Maria Ribeiro) pričakuje naraščaj, zato mrzlično išče svojo zamenjavo. Uvidi jo v dveh nadebudnih mladeničih, žilavem in brezkompromisnem Netu (Caio Junqueira) ter idealističnem in načitanem Matiasu (André Ramiro), a izbrati sme le enega, ne en ne drugi pa še zdaleč nista pripravljena na težaško delo in stresne preizkušnje, ki so pred njima.

Kljub temu da avtor filma José Padilha ne izkazuje tako odličnega smisla za gracioznost in subtilnost pri kreiranju obrtniškega aranžmaja, kot smo ga opazovali pri Meirellesu, njegov izdelek ni brez izrazne moči. Daleč od tega, Elitni vod se ponaša s ostrim, surovim in neobrzdanim slogom, ki se najočitneje kaže v izzivalno krojeni pripovedi, glasnem in bobnečem soundtracku, kratkorezni montaži ter predvsem v frontalni depikciji brutalnosti in nasilja. V skladu s tem na tematski ravni izstopajo dileme o upravičenosti uporabe sile, ne glede na popolno anarhijo, ki vlada v zanikrnih slumih, in zdi se, da jih Padilha z lucidno začrtano reprezentacijo in nepredvidljivim razvojem likov, v katerih odobrava rabo represivnih ukrepov, še dodatno podpihuje. S tem njegov izdelek dobiva veliko polemično vrednost, od gledalca pa terja tehten in temeljit razmislek o morali kaznovanja, efektnem gašenju pouličnih obračunov in nemirov, primernem načinu odpravljanja ukoreninjenega kriminala ter globokem prepadu med pravniško teorijo in prakso. Elitni vod je nedvomno še ena v vrsti zrelih, ambiciozno zastavljenih in dovršenih študij družbenega reda in socialnega dna.

8/10

IMDb

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

2 komentarjev

  1. mrXfilm » 19. Liffe pravi:

    Programska kategorija: Predpremiere

    1.12.2008 ob 20:37

  2. mrXfilm » Ajami pravi:

    [...] v zanikrnih predelih velemest, ki jih – pa naj gre za južnoameriško favelo (Božje mesto, Elitni vod, Mesto mož), severnoameriški geto (Fantje iz soseščine), afriški slum (Jerusalema, Tsotsi) ali [...]

    7.10.2010 ob 18:51

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !