24.09.2008

Morilca na kolektivca

Objavljeno v Kritike J-N avtor Jan G.

Profesionalna morilca – prvi po imenu Ken (Brendan Gleeson) je videti izkušen, a že malce upehan možak, drugi, ki sliši na ime Ray (Colin Farrell), pa je sveža, a na moč svojeglava kri – sta poslana v slikovito belgijsko mestece Brugge, da bi po izvršeni eksekuciji v Angliji za sabo zabrisala sledi in počakala, da se prah na kraju zločina poleže. No, pa ni čisto tako – medtem ko Ray dolgčas preganja z očarljivim dekletom (Clémence Poésy), Kena pokliče pokroviteljski šef Harry (Ralph Fiennes) in ga pozove, naj Rayja pospravi pod rušo. Na pol groteskna karikatura dveh značajsko popolnoma različnih hitmanov se tako nenadoma sprevrže v dramatično parabolo o mladem uporniku, ki je furijasto zavozil svojo prvo nalogo v službi ubijalca in poleg načrtovane tarče sklatil še nedolžnega fantiča, sedaj pa v idiličnem kraju bije neznosen boj z moralno dilemo, ki jo poosebljata kar njegova mentorja – Ken mu je voljan ponuditi novo priložnost in ga kani s prijaznim naukom poslati v svet, Harry pa povsem nasprotno od njega terja, da se s smrtjo pokori za svoja dejanja.

Celovečerni prvenec angleškega režiserja Martina McDonagha je vročično predrzen miks črnega humorja, brutalnega nasilja, morastih bizarnosti, melanholične zamaknjenosti, pravljične stiliziranosti in kičaste ekstravagance, ki se elegantno, nekako post-cineastično sprehaja po žanrskem blodnjaku kriminalne filmske dediščine in jo s pretiranim srednjeveškim patosom in kronično vznesenostjo nad alegorijami in simboliko često podčrtuje z aluzijami na biblično snov. Ni torej čudno, da film Morilca na kolektivca izgleda kot tematsko ridikulozen in slogovno perverzen eksces Hieronymusa Boscha, pri čemer so motivi, ki navdihujejo posamezne segmente, deloma vzeti iz zlate dobe Hollywooda in se globoko priklanjajo morbidnemu filmu noir, v še veliko večji meri pa črpajo iz nekonvencionalnih anomalij, ki so osnovale vnovičen vzpon ameriške filmske produkcije ob  koncu šestdesetih in tekom sedemdesetih let. Ker McDonagha krasi resnično pretanjen občutek za predelovanje, prirezovanje in redekoracijo karakteristik markantnega filmskega gradiva, močno spominja na Quentina Tarantina, Paula Thomasa Andersona, Roberta Rodrigueza, Kevina Smitha, Richarda Linklaterja in ostale cinefilske zanesenjake, ki so v devetdesetih postali glasniki ameriškega neodvisnega filma, pa vendar bi bilo Morilca na kolektivca malce nesmiselno ali pa morebiti celo docela pretirano enačiti z njihovimi prelomnimi filmi – vseeno pa lahko zapišem, da McDonaghov lucidno estetiziran trip spada med redke izdelke, ki kultnih filmov iz devetdesetih let ne eksploitirajo, pač pa smiselno in inovativno nadaljujejo njihovo poslanstvo.

8/10

IMDb

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

6 komentarjev

 1. Logo pravi:

  Dobr si napisu. Kul film, humor je pa vrhunski.

  25.09.2008 ob 11:06

 2. trip pravi:

  WTF, kaj je z naslovom?!

  25.09.2008 ob 18:21

 3. Jan G. Jan G. pravi:

  @Logo: Hvala.

  @trip: Res je čuden. :) Sam sem že pomislil, da gre za napako – Morilca na kolektivcu bi bilo po mojem mnenju vendarle za odtenek bolje, ampak je verjetno mišljeno kot Morilca (gresta) na kolektivca, pri čemer se za povrh še zadnji zlog prve in tretje besede ujemata. Rekel bi, da gre za poskus domiselnega preimenovanja, a meni osebno ni kaj prida všeč.

  25.09.2008 ob 20:28

 4. filmoljub pravi:

  Tudi meni ne. Popolnoma nič narobe ne bi bilo z naslovom “V Bruggeu” ali kakšna izpeljanka tega. Brugge je očarljiva srednjeveška prestolnica belgijske province Zahodna Flandrija, očitno pa je njegovo ime pretrd pravopisni oreh za slovenske distributerje.

  Ogled filma me pa še čaka. Pričakovanja so se pravkar še malce bolj dvignila.

  26.09.2008 ob 13:31

 5. °lUKA.V pravi:

  Ma kakšni dialogi!! Pa tista scena s pištolami hehe, najboljše pa je, da se takšne in drugačne kar vrstijo. Vsekakor vredno ogleda.

  29.09.2008 ob 16:27

 6. mrXfilm » Oskarji 2009 pravi:

  Izvirni scenarij, nominacija

  27.02.2009 ob 20:39

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !