19.09.2008

Hellboy II: Zlata armada

Objavljeno v Kritike E-I avtor Jan G.

Od Hellboyja, prve filmske adaptacije istoimenskega stripa Mikea Mignole, je minilo štiri leta, zato si gotovo ni odveč osvežiti spomina, kaj se je ključnega v njem godilo. Malega rdečega monstruma, Anungo un Ramo, je tik pred kapitulacijo Nemčije v drugi svetovni vojni skozi vesoljni portal priklical zblazneli nacistični mistik, skrbništvo zanj pa je prevzel toplosrčni ameriški znanstvenik (John Hurt), ki mu je nadel lažje zapomnljivo ime Hellboy in ga vzgojil v ciničnega, ležernega, a pozornega in vedno dobronamernega agenta urada za paranormalne raziskave. Potem ko je Hellboy (Ron Perlman) obračunal s ponovno oživljenim nacijem, se v drugem delu, poimenovanem Hellboy II: Zlata armada, bolj kot s preteklostjo ukvarja s svojo sedanjo podobo, v prvi vrsti z razkolom med hedonizmom in famo, ki se napajata na sindromu zvezdništva, in odgovornostjo, ki jo terja ljubezensko razmerje z brhko, hitro vnetljivo Liz Sherman (Selma Blair). Za povrh se v zgodbo pritakne še podzemni zlikovec, princ Nuada (Luke Goss), čigar namen je prebuditi legendarno zlato armado bojevnikov in z njeno pomočjo enkrat za vselej pokončati zanikrno človeško raso, ob tem pa s svojimi stalnimi prišepetovanji v Hellboyju vnovič prebudi dilemo med dobrim in zlim.

Kar zadeva vizualno poklanjanje grafični predlogi, bi lahko filmsko sago o Hellboyju, za katero skrbi sijajni mehiški režiser Guillermo del Toro, postavili za zgled Batmanu, Iron Manu in ostalim aktualnim, v zadnjem času vse bolje podkovanim stripovskim priredbam, četudi se je pri tem potrebno zavedati, da slednji temeljijo na izvirni mainstreamovski kulturi, medtem ko del Toro črpa iz Mignolovih stiliziranih zvezkov, ki na račun entuziastične zaverovanosti v dediščino ljudske folklore, misticizma, dekadence, bizarne fikcije in mračnega šunda veljajo za bolj eksotično čtivo. Kakor smo ugotavljali ob prvem, je tudi drugi Hellboy svojevrstno fantazijsko doživetje, ne glede na to, ali del Toro dogajanje postavi v urbano središče ali mračno podzemlje – baročna ornamentalika, ritem steampunka, vseprisotni vonj po neprezračenih B-filmih in imenitne, često srhljive kreature sestavljajo pretenciozen in okusen umetniški aranžma, ki ga lahko pripravijo zgolj in samo roke pravega obrtniškega mojstra.

Bi pa zato lahko Hellboy II v številnih drugih pogledih pokukal k svojim na novo navdahnjenim bratrancem. Tematska študija, ki se iz precepa med družbeno koristnim in individualističnim naposled nagne v premiso o prvobitnosti posameznika, je sicer kompleksna in provokativna, kar pomeni, da poseduje vse potrebno, da sproži polemično razpravo, toda njeno razpredanje in razlaganje v na oko surovi in nedodelani zgodbi ni dovolj prodorno in vpadljivo. Razočaran sem nad naracijsko strukturo, še bolj pa nad razvojem protagonistov, med katerimi ob zgolj solidno karakteriziranem Hellboyju in plehko upodobljeni Liz težko breme sloni tudi na empatičnem genialcu Abeu (Doug Jones) in megličastemu nemškutarju Krausu (John Alexander). Da je del Toro zmožen pripraviti kompetentno in kompaktno ekstatično specialiteto, smo se lahko zatrdno prepričali v Favnovem labirintu, tako da dvoma v njegove sposobnosti ni, se pa Hellboyju II – podobno kot drugemu delu vampirijade Rezilo – pozna, da je avtor v številnih vsebinskih segmentih pretirano obziren, konvencionalen in priljuden, kar glede na soliden budžet in široko občestvo, ki mu posledično mora ugajati, kaj lahko razumem, po drugi strani pa se je treba zavedati, da ima franšiza o tem samosvojem heroju vendarle malce ožjo, pa zato toliko zvestejšo fanovsko bazo in je s tega vidika njegovo početje neopravičljivo. Upajmo, da z zaenkrat sicer še nepotrjenim tretjim delom napravi korak dlje tudi v tem smislu in nam z apokaliptičnim epilogom, ki se napoveduje, ponudi resnično kompleten cineastični trip.

6/10

IMDb

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

1 komentar

  1. Pris Pris pravi:

    Jaz bi ne glede na dokaj upravičeno kritiko preprostih karakterizacij in narativa filmu prisodil dve točki več. ;)

    19.09.2008 ob 17:07

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !