25.08.2008

Kako ugrabiti nevesto

Objavljeno v Kritike J-N avtor Jan G.

Takole gre romantična komedija Paula Weilanda: naduti študent Tom Bailey (Patrick Dempsey) po študentskem domu kot po tekočem traku zbira trofeje, dokler se lepega dne ne uleže v napačno posteljo, k zapeti, piflarski spielverderberki po imenu Hannah (Michelle Monaghan). Ne rodi se ljubezen, vznikne pa prijateljstvo, ki še vedno traja deset let pozneje, ko Tom odraste v newyorškega playboyja in s seksualnimi pravili preobremenjenega serijskega ljubimca, Hannah pa se specializira za njegovo zvesto, a brezmadežno dnevno marioneto. Oh, in ko med njima skorajda klikne, se Hannah na poslovnem izletu zagleda v postavnega škotskega plemiča in se kani z njim na vrat na nos oženiti, Toma pa, ne boste verjeli, hoče za svojo prvo družico. Zlomka, njegova bivša se poroči in ker noče biti načrtovalec porok, mora dobiti punco v 10 dneh, preprečiti obilno škotsko poroko in Hannah napraviti za pobeglo nevesto!

Veste, rad bi pohvalil Weilandov film – ne zato da bi se izognil očitkom, da ob najmanjši zaznavi sladkosti pljunem po romantično naravnanem izdelku, nego bolj zaradi dejstva, da je Kako ugrabiti nevesto zadnji film, v katerem je – v vlogi Tomovega nestanovitnega očeta – zaigral maja preminuli Sydney Pollack. Vidite, pa ne morem, ne smem. Ne da je Weiland banalen in da brca v prazno, ne, tako slaba njegova kreacija prav gotovo ni, je pa problem v tem, da se žanrskega recepta drži kot pijanec plota, da se mukotrpno zadržuje v okvirih kroničnega idealizma (in ko se že nadejate, da bo skočil čez, ga metodična konvencionalnost krvoločno posrka nazaj v notranjost!) ter da je v nizanju komičnih klišejev preveč tog in neokreten, da bi film deloval sproščeno in spontano. Kako ugrabiti nevesto je žal zelo povprečen, pretirano nališpan in v žanr prestrogo ukalupljen prikaz moške nedoraslosti, sle po večnem uživaštvu, strahu pred družinskim jarmom in družbeno nezaželene impotentnosti in – da vse skupaj vendarle ne bo izpadlo preveč enostransko – pomalem tudi odsev ženske pasivnosti, neodločnosti in maničnega iskanja pravljičnih idealov.

3/10

IMDb

Kako ugrabiti nevesto

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

6 komentarjev

 1. Urban pravi:

  Ta film si mislim v naslednjih dneh ogledati v ljubljanskem koloseju pričakujem en fajen zabaven smešn film.

  Že naslov je zanimiv kaj šele film, vsaj upam :D

  25.08.2008 ob 21:37

 2. Sweet sensation pravi:

  Se strinjam s tvojo oceno, film ni nič kaj posebnega. Sicer pa leti mala kritika tudi na sam prevod naslova, se mi ne sklada popolnoma z dejansko zgodbo. Sicer pa bi lahko o teh prevajanih naslovih povedali še marsikatero cvetko.

  25.08.2008 ob 22:21

 3. filmojub pravi:

  Proti romantičnim komedijam nimam nič (par mi jih je celo všeč) in tudi igralcem se načeloma ne posvečam pretirano. Ampak tale pocukrani Patrick Dempsey mi je iz nekega razloga neznansko zoprn – prav v vseh vlogah (kar sem jih doslej videl).

  25.08.2008 ob 22:45

 4. Jan G. Jan G. pravi:

  @Sweet sensation: Drži, drži, z naslovi je križ. Sam se pretirano ne obremenjujem z njimi, se pa pri pisanju striktno držim prevodov – pišem v slovenščini, torej naj bode slovensko. Po drugi strani pa s tem nočem reči, da imajo oni, ki zagovarjajo originalne naslove, manj prav kot jaz, nenazadnje si filme tudi sam vedno zapomnim po originalnem naslovu. ;)

  @filmoljub: veš, kar zadeva igralsko zasedbo – dokler je poleg Monaghanova, se ne mislim pritoževati. :D

  25.08.2008 ob 22:49

 5. filmoljub pravi:

  Mhm, ona je pa simpatična, se strinjam.
  :D
  Kar zadeva naslove, tudi jaz se iz tega razloga raje držim originalnih; da človek vsaj ve, o katerem filmu sploh teče beseda.

  26.08.2008 ob 07:43

 6. Luka pravi:

  Izgleda res dobro.

  29.08.2008 ob 22:47

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !