16.08.2008

Kung fu panda

Objavljeno v Kritike J-N avtor Jan G.

Priznam, da izdelke DreamWorksovih animacijskih studiev pričakam z rahlimi pridržki – pa ni bilo vedno tako, v začetku njihovega digitalnega udejstvovanja, ki datira v leto 1998, so me namreč omamili z ekstravagantnim Mravljincem Z, tri leta kasneje pa očarali še s Shrekom, toda nadaljnja manufaktura je bila nepredvidljiva mešanica sladko-kislega, saj so razuzdano Kraljestvo morskega psa ter zbanalizirani nadaljevanji Shreka konstantno grenili košarico okusnih bonbončkov, v kateri so se znašli prisrčni Madagaskar, Za živo mejo in Čebelji film. Še dodatno me je potrla prekinitev produkcijskih stikov z izmojstreno britansko delavnico Aardman, saj razkol z njo precej jasno izkazuje DreamWorksovo populistično politiko in marketinško požrešnost, ki je dobesedno planila nad številne Aardmanove lucidne trejdmarke, nazorna manifestacija česar je bil prav njun zadnji skupni projekt Odplaknjeni gizdalin.

Sličen občutek v meni vzbuja tudi Kung fu panda, kreacija Marka Osbornea in Johna Stevensona, ki posreduje zgodbo obilnega, sanjaškega pande Po (Jack Black in Klemen Slakonja), obrisanega s Shrekovim manjvrednostnim kompleksom, ukalupljenega v očetove (James Hong in Iztok Valič) sanje o nadaljevanju družinske špagetarske tradicije in navdahnjenega s kung fu veščinami zaščitnikov kitajske vasice, v kateri preživlja svoj monotoni in družbeno nepomembni vsakdanjik. Ko razsvetljeni starešina (Randall Duk Kim in Tone Kuntner) znamenitih kitajskih borcev pozove k iskanju legendarnega zmajevega bojevnika, ki naj bi vaško skupnost obvaroval pred častihlepnostjo diaboličnega snežnega leoparda Tai Lunga (Ian McShane in Valter Dragan), ter naposled na začudenje mojstra Shifuja (Dustin Hoffman in Pavle Ravnohrib) in njegovih varovancev, predstavnikov petih slogov kung fuja – Tigrice (Angelina Jolie in Tanja Ribič), Opice (Jackie Chan in Klemen Mauhler), Kače (Lucy Liu in Pia Zemljič), Žerjava (David Cross in Jernej Kunter) in Bogomolke (Seth Rogen in Bojan Emeršič) –, izbere prav Poja, se naenkrat zbojimo za prihodnost kitajske tradicije. Pa pravzaprav niti ne toliko, ker bi zares podvomili v srečen razplet zgodbe, nego ker zavaljeni, obešenjaški in flegmatični panda tako zelo ironično reprezentira lahkomiselno in naivno mišljenje zahodnega človeka, njegov zaključni triumf, do katerega se dokoplje po nekajdnevni vadbi in brez popolnega obvladovanja borilnih veščin, pa izzveni kot nesmiselna supremacija hipne zahodnjaške hevreke nad trdim, vseživljenjskim prizadevanjem vzhodnjaških bojevnikov za dosego fizične in psihične usklajenosti.

Kung fu pando močno kisli tudi vsebinsko okleščena in predvidljiva ter tematsko skliširana pripoved o vzponu marginaliziranega posameznika, a izdelek na srečo oslaja graciozna animacija, ki je uvodoma zasnovana kot poklon kitajski lutkovni tehniki, nadaljuje pa se z dovršeno digitalno grafiko, ki imenitno zaobjame tako kreativno kompozicijo in dinamiko bojevanja kot drzno in pestro barvno prepletanje, dobro poznano iz estetsko izpopolnjenih filmov vzhodnoazijske produkcije. DreamWorksovo delo tako lahko odkrito pohvalim na tehnični ravni, po drugi strani pa sem ga dolžan grobo ošvrkniti pri ideološkem konceptu, za katerega se zdi, da ga namesto svežih idej in elana po ustvarjanju domiselnih in poživljajočih tematskih presežkov poganja le brezkompromisen in moteče očiten komercialni duh.

5/10

IMDb

Kung fu panda

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

5 komentarjev

 1. Jan G. Jan G. pravi:

  Po spletu okoliščin sem Pando videl še v drugo, tokrat v sinhronizirani verziji, ki jo je treba pohvaliti (predvsem Pavle Ravnohrib pušča sijajen vtis). Ob tej priložnosti prikimam še distributerju, Karantaniji Cinemas, ki je v kina poslal tako originalno kot sinhronizirano kopijo, in se pridružujem razmišljanju Roberta L. Tuve na Vesti, ki žuga Cenexu, ker v kina praviloma pošilja zgolj sinhronizirane kopije. Aktualen primer je Wall-E; četudi me pri njem sinhronizacija ni pretirano vrgla s tira, menim, da je v splošnem edina gledalcem prijazna opcija lasten izbor med obdelano in neobdelano verzijo.

  13.09.2008 ob 18:03

 2. mrXfilm » Madagaskar 2 pravi:

  [...] že veste, da nas ob treh obstoječih epizodah Shreka čakajo še vsaj tri, napovedan je drugi del Kung fu pande, Madagaskar 2, ki sta ga tako kot v prvo skomponirala Eric Darnell in Tom McGrath, pa prav sedaj [...]

  28.01.2009 ob 20:16

 3. mrXfilm » Oskarji 2009 pravi:

  Animirani celovečerec, nominacija

  27.02.2009 ob 20:46

 4. mrXfilm » Kung fu panda 2 pravi:

  [...] dvema letoma bentil in srborito mlatil po DreamWorksovi uspešni in obče priljubljeni kreaciji Kung fu panda, za katero se danes zdi, da bo prerasla v novo neutrudno risano serijo. Takrat in še večkrat [...]

  22.07.2011 ob 14:40

 5. Nicholas Cockburn pravi:

  The best film no

  3.01.2012 ob 23:02

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !