23.06.2008

Moje borovničeve noči

Objavljeno v Kritike J-N avtor Jan G.

Hongkonškega auteurja Wonga Kara Waija smo si dobro zapomnili po hiperstiliziranih, barvno intenzivnih in pestrih cineastičnih ekscesih in kot gre pričakovati, niso na pogled nič drugačne niti Moje borovničeve noči, njegov prvi v celoti v angleščini posneti film, ki je neke sorte intimna odisejada o odkrivanju zatrtih čustev in vrednotenju ljubezni. Ljubka, zmedena, po malem naivna Elizabeth (Norah Jones) uteho ob propadli zvezi najde v malem, prijetnem newyorškem lokalu, kjer jo z okusnimi borovničevimi pitami dan za dnem, noč za nočjo razvaja simpatični in pozorni lastnik Jeremy (Jude Law). A četudi se zdi, da je iskrica med njima tik pred tem, da preskoči, Elizabeth zapusti mesto in se odpravi na dolgo popotovanje po ameriški celini.

Ljudje, ki jih na svoji poti srečuje, so vsi po vrsti polni bolečih frustracij, mučnih kompleksov in neizpovedanih zgodb; osamljeni, apatični policaj (David Stratharin) vsak večer v pijači utaplja spomine na propadli zakon, njegova fatalna žena (Rachel Weisz) se predaja sramotnemu razvratu, da bi priklicala izgubljeno mladost, klepetava kvartopirka (Natalie Portman) pa s pokončno, na videz samozadostno držo poskuša prikriti krvavečo notranjost, ki jo je zoralo neuklonljivo uporništvo in metodično zavračanje družinskih vezi. Njihova terapija – odkriti pogovori z mirno, iskreno Elizabeth – pa je v resnici tudi sijajna priložnost za njeno lastno duhovno kontemplacijo, za ureditev nedorečenih emocij, dvig samozavesti in končno osebnostno dozorelost. Prav lucidna psihološka študija likov, izdatno podkrepljena z izvrstnimi in navdihujočimi igralskimi predstavami, umetno okinčan aranžma Wonga Kara Waija dviga za stopnjo višje od navadnega vizualnega sladila in ponuja interesantno in nevsakdanje filmsko izkustvo, ki se mu vsekakor ne gre ogniti.

7/10

IMDb

Moje borovničeve noči

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

2 komentarjev

  1. troBENTica troBENTica pravi:

    O, super! Čudovito napisano in ja, sem absolutno podvržena “barvno intenzivnim ekscesom”. Film sem videla pred meseci in bila :oops: očarana.

    23.06.2008 ob 21:15

  2. paucstadt paucstadt pravi:

    Greh bi bil, če tega filma ne vidim. Upam, da pade v kinu, dvd je še daleč.

    24.06.2008 ob 17:05

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !