26.04.2008

Tekla bo kri

Objavljeno v Kritike T-Ž avtor Jan G.

Garaški, trmasti in neupogljivi puščavnik Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) ob zatonu devetnajstega stoletja mrzlično rovari po pustinjah zahodnega Teksasa, da bi našel dragoceno srebro, a naposled odkrije nafto in v nekaj dekadah iz robatega delavca zraste v nemoralnega naftnega mogotca, ki z brezkompromisnim poslovanjem rapidno kopiči svoje premoženje. Črno zlato pa vedno znova terja svoj davek, zato niti ne čudi, da vsakič, ko privre na plano, izgleda kot izvir vsega hudega in zlega; in nič drugače se ne godi na planjavah Kalifornije, v okrožju Malega Bostona, kjer Daniel po naključju izvoha bogato nahajališče nafte. Nenehno prerekanje z mladim, na pol blaznim pridigarjem (Paul Dano), ki se trudi zastopati interese domačinov, in tragična nesreča malega fantiča (Dillon Freasier), za katerega se zdi, da je edini, do katerega goji pozitivna čustva, načenjata cilje mizantropskega naftarja, a ta od svojih prepričanj in načel ne odstopa niti za ceno duhovne izpraznjenosti in nečloveške emocionalne otopelosti.

Agoničen boj s samim seboj, ki je navidez že od samega začetka obsojen na klavrn konec, je tako glavna srž čislane drame Paula Thomasa Andersona, a če bi film okarakteriziral zgolj kot psihološko psevdobiografijo zagrenjenega kapitalista, bi mu povsem nepozorno in neupravičeno odtegnil nezanemarljivo kompleksno širino. Na drugi strani mu prav ničesar ne pridenem, ako ga proglasim za imeniten poklon Hustonovi klasiki Zaklad Sierra Madre ali pa – malce bolj podjetno – kar za svobodno retrospektivo zrelih in tematsko dobro zastavljenih vesternov, še raje pa ga označim za zvito satirično depikcijo surovosti kapitalistične gonje in temne plati ameriškega sna. S tem mu, upam, odrejam zadosten obseg, znotraj katerega je moč razpredati o moralnih vprašanjih zahodnega ustroja, problematiki zevajočega socialnega prepada in ozadju verskega fundamentalizma in fanatizma, nikakršno težavo pa ne predstavlja niti njegova razširitev in aktualizacija, saj se drama tematsko dobro prilega dandanašnji geopolitični podobi sveta. Film Tekla bo kri je sijajna, fantastično dovršena študija moči, ki jo na rovaš dramatične zvočnosti in izjemne vizualne efektivnosti doživljamo kot drzen filmski eksces, dojemamo pa kot bizarno in intrigantno historično srhljivko, polno zbadljivih aluzij in pikrih družbenih alegorij.

9/10

IMDb

Tekla bo kri

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

5 komentarjev

 1. mrXfilm » Oskarji 2008 pravi:

  Najboljši film, nominacija
  Najboljši režiser – Paul Thomas Anderson, nominacija
  Glavna moška vloga – Daniel Day-Lewis, oskar
  Priredba scenarija, nominacija
  Montaža, nominacija

  26.04.2008 ob 20:09

 2. troBENTica troBENTica pravi:

  Film imam že nekaj mesecev v lasti, pa ga enostavno ne morem gledati. Očitno se mi pogosto dogaja, da imam strah pred dobrimi/nagrajenimi filmi, ker enostavno mislim, da bom razočarana. Nekakšen fetiš je to, bi rekla :smile: Ampak se splača. Tako je bilo z Juno, The Savages, Into the Wild…

  Upam, da bo tako dober, da mi bodo šle kocine pokonci. Navsezadnje sem držala pesti zanj, ko je šlo za film leta, pa sta me brata Coen povsem povozila :lol:

  1.05.2008 ob 09:39

 3. Jan G. Jan G. pravi:

  Te razumem, se tudi meni stalno dogaja, predvsem s starejšimi filmi, ki jih znova in znova odlagam. :D

  Dilema med No Country for Old Men in There Will Be Blood je sladka, oba sta sijajna, a pri meni vendarle malce več šteje prvi. :)

  1.05.2008 ob 11:05

 4. PiMx pravi:

  Zelo zanimiv film, ki ti da misliti.

  Zelo dobra zgodba, ki črno zlato lepo prikaže kot zlo človeštva.

  2.05.2008 ob 16:14

 5. mrXfilm » Inventura 2008 pravi:

  Po mojem prepričanju eden izmed najboljših filmov, o katerih sem pisal v letu 2008.

  30.12.2008 ob 20:22

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !