3.01.2008

Elizabeta: Zlata doba

Objavljeno v Kritike E-I avtor Jan G.

Slabih deset let po tesnobni biografski drami Elizabeta, ki je zajemala zgodnja leta vladavine angleške kraljice Elizabete I., režiser Shekhar Kapur v kina pošilja njeno nadaljevanje, ki interpretira dogodke po letu 1585. Anglijo v tem času še vedno pretresajo verski konflikti, protestantska kraljica (Cate Blanchett) pa vzbuja močan odpor tudi v katoliški Evropi, ki je podrejena španski nadoblasti s Filipom II. Španskim (Jordi Mollà) na čelu. Za razliko od prvega filma, ko je Kapur zajel obdobje skoraj dvajsetih let, se tokrat skoncentrira na pičle tri pomladi, ki pa predstavljajo eno najzahtevnejših period Elizabethinega vladanja. Spopad z zastrašujočo špansko floto je neizogiben, a večja vsebinska pozornost je namenjena kraljičini eksistencialni stiski, ki jo stopnjuje predvsem nesrečna zagledanost v šarmantnega avanturista Walterja Raleigha (Clive Owen). Poudarjen je razkol med Elizabethinimi osebnimi hrepenenji in taktičnimi potezami v dobrobit angleške monarhije, vendarle pa je napeto vzdušje le bleda silhueta goste, mračne in šokantno opresivne atmosfere, ki je odločilno zaznamovala prvi del. Med igralskim ansamblom ponovno izstopa Cate Blanchett z lucidno karakterizacijo naslovne junakinje, sicer pa Elizabeta: Zlata doba na nivoju svojega predhodnika ostaja le na ravni kostumografske in scenografske dovršenosti, kar pomeni, da film v celoti ne razočara, še zdaleč pa ni sposoben ponuditi toliko, kolikor – ozirajoč se na sijajno integriran uvodni aranžma – od njega pričakujemo.

5/10

IMDb

Zlata doba

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

3 komentarjev

 1. trobentica trobentica pravi:

  Res je, morda je tokrat Elizabeth prikazana preveč “človeško”, ko nekontrolirno bruha nepotešena/izdana čustva kot latinsko ameriška kokoš iz tv limonade. Mislim, da se najmočnejša ženska na svetu tistega časa niti slučajno ne bi spustila na takšen nivo (vsaj v javnosti ne). Hollywood je pač greznica, ki zgodovinska dejstva napiše kot pravljico za lahko noč.

  5.01.2008 ob 13:30

 2. mrXfilm » Oskarji 2008 pravi:

  Glavna ženska vloga – Cate Blanchett, nominacija

  25.02.2008 ob 20:39

 3. mrXfilm » Druga sestra Boleyn pravi:

  [...] v mozaik solidnih dram o dogajanju na angleškem dvoru, kjer vsebinsko spodobno dopolnjuje odmevna filma Shekharja Kapurja o vladavini kraljice Elizabete [...]

  22.06.2008 ob 18:00

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !