24.12.2007

Predbožična nočna mora

Objavljeno v Ob strani avtor Jan G.

Vesel božič in lepe praznike!

Plastelinska animacija je interesantna že sama po sebi – ne le zaradi mehkih, simpatično zaobljenih oblik, pač pa predvsem zaradi večmesečnega garaškega dela, ki se skriva za njimi. Lutke so umetnost svoje sorte, še več truda pa je potrebnega, da jih animatorji spravijo v gibanje, pri čemer se poslužujejo tehnike tako zvanega stop motiona, ki več fragmentarnih slik spoji v premikajočo se celoto. Predbožična nočna mora je ena prvih risank, kjer so plastelinsko tehniko uporabili v obsegu celovečernega filma, režiser Henry Selick pa je nad studijskimi mizami bedel cela tri leta, da je 1993. lansiral 76 minutni konstrukt, ki si ga je producent Tim Burton zamislil že v začetku osemdesetih, ko se je kot mlad, nadebuden animator kalil za zidovi Disneyjevih delavnic.

No, ves znoj in trud nazadnje vendarle ni bil zaman – Predbožična nočna mora je prerasla v huronski hit, kar pa ni tako samoumevno, kot se zdi na prvi pogled. Poleg nevsakdanjega obrtniškega pristopa film odločilno zaznamuje bizarna zgodba o psihotičnih prebivalcih kraja po imenu Halloween. Najsposobnejši med njimi, Jack Skellington (Danny Elfman in Chris Sarandon), vsako jesen poskrbi za nepozabno praznovanje noči čarovnic, toda ker je tipičen Burtonov lik, ga pač mučijo številni kompleksi in frustracije, najočitnejša je recimo skrajna naveličanost ob vsakoletni organizaciji srhljivega dogodka. Pri iskanju novih idej ga zanese v sosednje mesto, čigar krajani so odgovorni za pripravo božiča, njihovo delo pa ga tako prevzame, da se odloči razrešiti jih dane dolžnosti. Naivni someščani njegovo pobudo kakopak enoglasno podprejo, četudi se pomena praznika zaradi svojega pošastnega barbarstva ne zavedajo, le-tega pa v maniji in vzhičenosti spregleda tudi Jack, tako da je Frankensteinova mlajša sestra, razcapanka Sally (Catherine O’Hara), edina, ki lahko svet reši pred bližajočo se katastrofo.

Akoravno Predbožična nočna mora ni tipičen družinski film, kaj šele risanka, s katero bi otroka uspavali na božični večer, je kljub temu ena najiskrenejših pripovedi o radostih prazničnih dni. To gre po vsej verjetnosti pripisati spontanemu, unikatnemu in po malem nekonvencionalnemu podajanju sporočil ali pa morda neprecenljivemu artističnemu učinku, ki ga Selick in Burton ustvarjata s prisrčnim komično grotesknim tonom. Film je poln zloveščih, a v svojem bistvu povsem neškodljivih kreatur, ki povečini izvirajo iz mitoloških sfer in srednjeveške folklore, posebno zabavna pa je forma mjuzikla, ki jo risanka občasno povzame in like zapelje v neke sorte izprijeni obredni ples. In četudi je ideja povezovanja čudaškega praznika buč in družinsko obarvanega božiča z več vidikov moralno sporna, jo sprejemamo odprtih rok, zakaj veliko raje imamo eksperimentalnost in avtentičnost kot pa vsakoletni platonični, očitno patetični komercialni kič.

IMDb

Predbožična nočna mora

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

6 komentarjev

 1. lukav lukav pravi:

  Boštjan me je navlekel ali bolje rečeno opomnil na soundtrack, sedaj sem še s tvoje strani opozorjen na film, tako da si ga bom moral vsekakor ponovno ogledati. Najboljši božični film, by faaaaaaaar .. Glasba je pa, kot se za Burtonove “pravljice” spodobi, naravnost dih jemajoča. Hvala

  29.12.2007 ob 20:40

 2. Gregor pravi:

  ah burton in njegove vizije

  2.01.2008 ob 21:31

 3. Jan G. Jan G. pravi:

  Vzdih fasciniranosti ali neodobravanja? :)

  2.01.2008 ob 22:04

 4. Gregor pravi:

  vsekakor fasciniranosti, ne vem njegova bizarnost mi je pri srcu že od prvega pogleda batmana dalje, pa tedaj sploh nisem vedel kdo je kriv zanj, gledu pri 7 ali 8 letih ko je bil na sporedu okoli božiča na TVS, (ko so tastari se zabavali ob jedači in pjači mladino pa pustil pred TV-jem, ko smo se vrnal iz metanja petard)

  3.01.2008 ob 01:34

 5. Jan G. Jan G. pravi:

  No, potem smo tu vsi enakega mnenja… :D

  3.01.2008 ob 19:26

 6. mrXfilm pravi:

  Coraline
  Coraline (2009)

  16.07.2009 ob 21:57

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !