9.12.2007

3:10 za Yumo

Objavljeno v Kritike 1-D avtor Jan G.

Očitno bi pretiraval, če bi zapisal, da vestern doživlja renesanso, in vendar ne gre prezreti, da se žanr na velikih platnih pojavlja pogosteje, kot smo bili tega vajeni pred leti. No, kljub temu se zdi, da je klasični vestern preminula sorta – šablonsko mrcvarjenje kultnih mojstrovin v drugi polovici dvajsetega stoletja je terjalo svoj davek in zato niti ne čudi, da se ustvarjalci reinkarniranja te ponarodele filmske zvrsti lotevajo z dobršno mero inovativnosti, bizarnosti in avantgardnosti. Samo pomislite na Goro Brokeback, s katero je Ang Lee provokativno frontiral homoseksualnost in premikal meje konvencionalnosti, ali pa na Trikrat pokopanega Melquiadesa Estrado, kjer je Tommy Lee Jones subtilno polemiziral mehiško-ameriška obmejna vprašanja, na Kounenov meditacijski Blueberry in Hillcoatovo surovo Ponudbo ter nenazadnje na ekstravagantni homage Ubila bom Billa, v katerem je Quentin Tarantino motive kavbojk umestil v estetsko “milino” Daljnega vzhoda.

A medtem ko v polnem zanosu razpletam teorijo o novem vesternu, na prvi tir prisopiha 3:10 za Yumo, rimejk, ki ga James Mangold pošilja natanko petdeset let po prvi adaptaciji Leonardove istoimenske kratke zgodbe in za katerega se zdi, da zvrst obuja v povsem pristnem, arhetipskem duhu. Pa jo ne. Zakaj kaj hitro postane jasno, da smo tokrat priča prav posebnemu mešanju žanrske krvi, ki drzno rovari med izključujočimi karakteristikami filmov o Divjem zahodu. Dan Evans (Christian Bale) je pošten, a obubožan kmet, ki pograbi zadnjo bilko, da bi družino rešil revščine – pridruži se skupini, ki namerava v zapor odvesti zloglasnega zlikovca Bena Wadea (Russell Crowe). Karakterizacija likov je na moč kontrastna – če pri Evansu prevladuje mukotrpno realistični ton, ki na momente vleče očitne paralele z Eastwoodovim post-vesternskim poklonom Neoproščeno, je Wade tipični predstavnik mistične, karizmatične, rahlo iluzorne postave pretkanega roparja, ki je se je razprostirala čez zlato dobo žanra. Njuna interakcija sproži plaz eksistencialnih vprašanj o junakih in antijunakih, etiki in morali, časti in načelih, smislu, odrešenju in samozadostnosti, ki pa izmenično krožijo med dramatičnim vzdušjem in sproščenejšim, tu in tam parodičnim slogom. Le tega dodatno stopnjuje Wadeov ekscentrični pajdaš Charlie Prince (Ben Foster), ki z grotesknimi značajskimi obrisi filmu dodaja še tretjo stilno komponento – magdalenico, ki vzbuja lakoto po gurmanskih dobrotah iz znamenite špagetarije Sergia Leona. Takole skomponirana forma je na rovaš smelega nategovanja širokega žanrskega loka resda malce negotova in neustaljena, a se v celoti izkaže za prav simpatično okorno, dodatno podkrepljena z gledljivo akcijsko dinamiko pa pušča izrazito pozitiven vtis. Ker se nam kmalu obeta še nekaj žanrskih eksperimentov, neučakano zrem v prihodnost, vsekakor pa 3:10 za Yumo zastavlja visok ritem in s parafrazičnim postopanjem zadovolji tudi boljšega poznavalca terena.

7/10

IMDb

10 za Yumo

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

3 komentarjev

 1. Insomniac Insomniac pravi:

  No vidim, da tudi tebe ni pretirano navdušila. Nič nisi omenjal nekaterih nelogičnih dogodkov, ki so meni film naredili skoraj negledljiv. Te niso motili?

  10.12.2007 ob 09:46

 2. Jan G. Jan G. pravi:

  Ni me povsem prevzel, sem bil pa s filmom zadovoljen. Nekaj nelogičnih dogodkov je (pri tebi sem našel tale link), pa se mi zdi, da vse te kritike vendarle ne nesejo vode, nekatere pa so zgolj posledica umetniškega izraza, česar – če mi le ni preveč moteče – sam ne dojemam kot “napako”. Je pa res, da sem se v prvi vrsti skoncentriral na stilno manevriranje in menim, da se okornost pojavi prav na račun žanrskega mešanja (razpon od drame do komedije, parodije, ki ga opisujem zgoraj). Tako se mi zdi, da je splošno mnenje predvsem stvar pristopa, vsebinsko je – tu se popolnoma strinjam – deloma oporečen, ima pa lepo število dobrih karakteristik, ki so vsaj meni pokrpale najbolj moteče luknje. ;)

  10.12.2007 ob 15:13

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Men je bil pa zlo dober film tole.

  28.01.2008 ob 02:29

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !