24.08.2007

V kraljestvu orgazmov

Objavljeno v Kritike T-Ž avtor Jan G.

Za nazoren, nekonvencionalen, provokativen in rahlo sprevržen dokumentarec V kraljestvu orgazmov tabu teme ne obstajajo. Če se jih bojite, raje ostanite doma, Raphaël Sibilla je namreč na nekajletnem potepanju po svetu posnel celo kolekcijo bizarnih zgodb, ki jih sedaj ponuja v mozaičnem prepletu pod pomenljivim geslom “nobeno telo ni popolno”. Tako se sprehodi skozi bordel, ki izpolnjuje najbolj čudaške seksualne fantazije, obišče počitniške hišice, v katerih swingerstvo velja za najboljšo relaksacijo, se usede v limuzino, ki namesto standardnega prestiža ponuja skupinski seks, se ustavi v takih in drugačnih diskotekah, ki sta jim skupna imenovalca nimfomanija in nebrzdana spolna sla, se tu in tam spusti v kako mračno klet, kjer je tortura portal v svet naslade, in se nato proti koncu posveti izprijenim sadomasohistom, pri katerih tetovaža in piercing že davno ne zaležeta več – ne, bolečina je kot droga, katere potrebo morda za kratko poteši obešanje na kavlje in nategovanje kože, se pa ve, da na daljši rok in v stadiju najbolj maničnega delirija zaleže le amputacija uda.

In ko takole gledate vse udeležene akterje in poslušate njihove razlage, zakaj to počnejo, kaj občutijo in kaj jih je pripeljalo do tega, vam da dokumentarec jasno vedeti, da si želijo nekaj več, da hrepenijo po pristnem, transcendentnem izkustvu, da je njihov nori ekstremizem nenazadnje le pobeg iz stvarnosti, izstop iz opresivnega sveta v višjo, lahkotnejšo pojavnost in da je spogledovanje z ekscentrizmom njihov ultimativni poskus, da bi osmislili svoje bivanje. Sibilla jih malodane predstavlja kot glasnike nove, boljše družbe, a česar ne jemlje v obzir, je globalna anonimnost, v luči katere jih snema; ta poskrbi, da izgledajo kot gola trupla, ki v kánonu recitirajo slične stavke, kot objekti brez kančka subjektivnosti, kot kup hladnih kosti, gnijoče kože in črvivega sala in prav to je najbolj paradoksna reč, ki si jo film privošči – osebki, ki so uspeli pobegniti obsesivnemu kapitalističnemu ustroju, so padli direktno v lager smrti. Matrica, sedaj zares prihajamo!

5/10

IMDb

V kraljestvu orgazmov

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

7 komentarjev

 1. Margareta pravi:

  Sicer ne odobravam ekstremizma, ki ga reprezentirajo v filmu, vendar hkrati razumem, zakaj se nekateri podajajo v takšne ’sfere’. Preluknjati kožo je svojevrstno občutje. Endorfina se sprosti veliko – od slednjega pa lahko postaneš močno odvisen.
  Drugače pa na koncu filma glavni narator filma lepo pove – v zahodnjaški, h potrošnji orientirani družbi posameznikom manjka ritualov. Ta manko kompenziramo na različne načine – nekateri z maničnim nakupovanjem, spet drugi pa z obešanjem na kavlje.

  24.08.2007 ob 23:22

 2. Jan G. Jan G. pravi:

  Ne razumi napak, strinjam se z vsem, kar si napisala, in ne obsojam ljudi, ki to počnejo (njihova dejanja nenazadnje nimajo nobene veze s kvaliteto filma), pravim le, da dokumentarec nekoliko preslabo portretira akterje (na jezik jim daje ene in iste besede), veliko poudarka pa daje na prikaz telesnega izživljanja, kar doseže protislovni učinek – pred očmi gledalca se rolajo razvrednotena, brezosebna telesa, ki spominjajo na neko drugo, nesvobodno zgodovinsko obdobje.

  25.08.2007 ob 00:01

 3. lukav lukav pravi:

  Provokacija?

  25.08.2007 ob 15:25

 4. Jan G. Jan G. pravi:

  Mislim, da ne. Film poskuša posredovati to, o čemer govorim v prvem delu drugega odstavka in kar je zapisala Margareta v komentarju, to je povsem jasno. Problematično se mi zdi to, da Sibilla zgodbe niza v gostem sosledju, obdela pa jih malce površno, ne tako, da bi vsaka govorila zase, pač pa tako, da bi se vse skladale z osnovno poanto. In to je tisto, kar izpade ironično, kar posameznikove percepcije uokvirja v isti slogan.

  25.08.2007 ob 16:10

 5. klemenix klemenix pravi:

  Je drgač film vreden ogleda? Al je krut itd.?

  Lp

  29.08.2007 ob 13:27

 6. Jan G. Jan G. pravi:

  Če malce pregledaš ratinge, ga ponavadi odsvetujejo mlajšim od 16 ali celo 18 let. Prvi del je nekako bolj spolno obarvan (ni pa neka hardcore pornografija), drugi prikazuje prebadanje teles, obešanje na kavlje… Rekel bi, da je nekje na nivoju grozljivk a la Krvavi hostel, Žaga, le da je tam vse skupaj izdatno zalito s krvjo, medtem ko je tu prikaz realističen. Osnovna forma je povečini taka, da ob določenem aktu sodelujoči povejo nekaj besed (kako poteka, kaj doživljajo itd.), nato del tega film pokaže. Je pa seveda odvisno, kakšen želodec imaš in ali te tako ekstremna dejanja sploh zanimajo, jih želiš videti…

  29.08.2007 ob 14:24

 7. Jan G. Jan G. pravi:

  Evo, tule je še trailer za pokušino.

  29.08.2007 ob 14:33

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !