15.08.2007

Zlom

Objavljeno v Kritike T-Ž avtor Jan G.

Priletni inženir Ted Crawford (Anthony Hopkins), ne ravno Hannibal, vsekakor pa zelo prefinjen, precizen in po malem psihotičen mož, hladnokrvno ustreli svojo lepo ženo (Embeth Davidtz), ko izve, da ga vara z losangeliškim detektivom in pogajalcem Robom Nunallyjem (Billy Burke). Dokazi za poskus umora so navidez trdni in neovrgljivi, primer pa posledično tako rekoč že rešen, zato ga mladi, samovšečni državni tožilec Willy Beachum (Ryan Gosling), ki se pravkar seli v prestižno zasebno odvetniško pisarno, z veseljem sprejme, zakaj ni je boljše popotnice za nadaljnjo kariero kot še en suvereno opravljen primer. Toda ko premeteni inženir pride pred poroto, iz rokava začne vleči skrivne adute in čeravno se celotna sodna dvorana zaveda, da je Crawford ustrelil svojo ženo, Beachum ne more storiti prav ničesar, da bi ga spravil za zapahe. In vendar je kot rojeni zmagovalec pripravljen na kocko postaviti vse, življenje, ljubezen in kariero, da bi dokazal Crawfordovo krivdo.

Film režiserja Gregoryja Hoblita je, to moram reči, sila gledljiv dramatičen triler, ki mestoma prehaja v nadpovprečno inteligentno konstrukcijo, polno pravnih trikov in zvijač. A ti so obenem tudi največja hiba Zloma, Hoblit namreč osnovno fabulo nemalokrat pretirano zapleta, razširja ter na momente očitno napihuje ali pa jo obupano krpa s stranskimi liki in temami, ki pri poteku zgodbe ne igrajo vidnejše vloge. Na srečo mu ne spodleti pri tesnobni atmosferi, pri kateri levji delež nosi prepričljiva igra. Hopkins mojstrsko ujame protagonistovo odločno pozo in prepričanost v pravilnost storjenih dejanj, a hkrati odkrito izraža njegovo eksistencialno krizo; na drugi strani pa Gosling sijajno upodobi nastopaškega in nadutega povzpetnika, ki se nenadoma znajde zunaj komfortnega okolja, v igri eksaktno načrtovanih spletk in prevar. Kolizija likov je razburljiva, intrigantna in zmerno hudomušna, predvsem pa zanimiva z vidika jasnega kontrasta med izkušenostjo in neprevidnostjo; ko visok, stacionaren družbeni status trči z rapidnim povzpenjanjem po socialni lestvici, pregovorno poka in se lomi – Zlom hrušča in trušča resda ne interpretira famozno, ga pa imenitno in sila iskrivo zapakira.

6/10

IMDb

Zlom

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

3 komentarjev

 1. robert79 robert79 pravi:

  Kul prvi odstavek, tudi drugi, samo meni rahlo konfuzen … Rast Goslingovega lika, zavedanje zidu morale, čez katerega ne gre (recimo, ne podtakne lažne pištole) pa kreš s sebičneži iz privatne pisarne, je dobro, najbolj pa mi je bil všeč lik preciznega intelektualca, inženirja Hopkinsa. Film se mi zdi skoraj mega. Sam mu dam malo višjo oceno.

  15.08.2007 ob 22:45

 2. Jan G. Jan G. pravi:

  Iskreno, na prvo žogo bi ga ocenil bolje tudi sam. Pa me je zmotilo pretirano mešetarjenje po raznih pravnih luknjah, ki, vsaj po moje, tekom filma postaja rahlo banalno.

  Glede likov Hopkinsa in Goslinga. Nekako sem jih povzel skupaj, kot kontrast (morda zato konfuzno?), ti pa, če prav razumem, seciraš vsakega posebej, kar je meni pravzaprav ušlo. Morda sem Goslinga pretirano posplošil na sebičneža, zanikal pa njegove pozitivne lastnosti in moralno rast. Iz te perspektive Gosling “zmaga”, ker notranje dozori, njegova etična načela pa se izkažejo za trdnejša. Zgoraj pa sem imel v mislih spopad družbenih statusov (na eni strani ugledni inženir, na drugi vzpenjajoči odvetnik), v katerem Gosling predstavlja mladi val, ki zalije starejšega (seveda sem si pri tem privoščil preskok iz vsebinskega na tematski del).

  15.08.2007 ob 23:31

 3. robert79 robert79 pravi:

  Polnokrvno sebičnost po mojem predstavlja privatna firma (“He will kill his wife. – What has this gotta do with our firm?”) in ideja, da bi se jim pridružil, se Goslingu proti koncu vse bolj upira in upre. Filmu bom dal le malo višjo oceno (2.5/4), ker ima po mojem tudi kar nekaj pomanjkljivosti. Vendarle dober film.

  16.08.2007 ob 08:11

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !