12.06.2007

Favnov labirint

Objavljeno v Kritike E-I avtor Jan G.

Favnov labirint je postavljen v Španijo v čas po španski državljanski vojni, ki je na oblast pahnila fašistično stranko generala Franca, medtem ko so se uporniške skupine poskrile v gozdove in se s fanatičnim bojem poskušale zoperstaviti novemu, represivnemu redu. V enega izmed oporišč fašistične vojske, ki postopoma iztreblja zadnje ostanke gverilskega gibanja, leta 1944 pride trinajstletna Ofelija (Ivana Baquero), mala, nadebudna deklica, ki je zaljubljena v pravljični svet in fantazijske podobe. Njena mati (Ariadna Gill) se je poročila s sadističnim in okrutnim generalom Vidalom (Sergi López) in pričakuje njegovega otroka. Težka nosečnost jo prikuje na posteljo, Ofelija pa pred kruto realnostjo pobegne v domišljijski svet, natančneje v star, zapuščen labirint, v katerem spozna čudaškega favna (Doug Jones), ki ji naloži tri težavne naloge, s katerimi kani doseči nesmrtno srečo.

Mehiški režiser Guillermo del Toro s svojim morbidnim in fantastičnim filmskim pristopom spominja na hollywoodska veterana Tima Burtona in Terryja Gilliama, če njuni matrici dodate še alegoričnost Miyazakijevega Čudežnega potovanja in nesluteno brutalnost, s katero del Toro resnično ne prizanaša, pa se kaj hitro znajdete v agonični psihoanalizi zatiranega otroškega uma, ki mu edino upanje vzbuja nemuden pobeg iz obstoječe stvarnosti. Glavna odlika Favnovega labirinta je most med realnostjo in fantazijo, ki ga načrtno in konstruktivno postavlja, ter intenzivna metaforičnost med dvema svetovoma, ki na temeljih interakcije nastaja. Končni produkt je bizarna sinteza, v kateri je gledalec na milost in nemilost prepuščen udarni šokantnosti, le-to pa stopnjuje graciozno in dovršeno cineastično postopanje, ki pušča nadvse unikaten in zelo svež vtis.

8/10

IMDb

Favnov labirint

free hit counter

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

6 komentarjev

 1. mrXfilm » Oskarji 2007 pravi:

  [...] Izvirni scenarij: Naša mala mis, Babilon, Kraljica, Pisma z Iwo Jime, Favnov labirint [...]

  12.06.2007 ob 10:26

 2. teja pravi:

  film je super…samo zanima me, ali je kdo razumel, ker jaz nisem čisto. epilog: ofelija preživi ali ne? jo njene sanje ubijejo ali so iztočnica za to, da lahko živi dalje, in jo rešijo.?hvala

  2.07.2007 ob 14:39

 3. Jan G. Jan G. pravi:

  KOMENTAR IZDAJA RAZPLET ZGODBE!

  Po mojem mnenju (ne trdim pa, da je to edina interpretacija) Ofelija v realnem svetu umre, prizor, v katerem pride pred očeta in mater, pa je njeno fantastično videnje tik pred smrtjo. Film šele ob koncu eksplicitno pokaže, da je fantazijski svet Ofelijina domišljija (Mercedes najde porisano steno, general Vidal vidi, da Ofelija v labirintu govori sama s seboj). Konec je tako po eni strani tragičen in šokanten, po drugi pa z Ofelijino vizijo daje vtis notranjega zadoščenja.

  2.07.2007 ob 18:48

 4. teja pravi:

  hvala.

  4.07.2007 ob 13:06

 5. lukav lukav pravi:

  Jap.

  19.08.2007 ob 21:45

 6. mrXfilm pravi:

  Hellboy II: Zlata armada
  Hellboy II: The Golden Army (2008)

  Sirotišnica
  El Orfanato (2007)

  Coraline
  Coraline (2009)

  19.09.2008 ob 17:15

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !