2.01.2007

Otroci človeštva

Objavljeno v Kritike O-Š avtor Jan G.

Mehiški režiser Alfonso Cuarón je tiste sorte filmski ustvarjalec, ki se kaj prida ne ozira na obstoječe norme, splošno veljavna pravila pa krši na vsakem koraku. Že v Velikih pričakovanjih, modernistični predelavi slavnega Dickensovega romana, je seksualnosti na široko odprl vrata, v prvinskem road movieju Jaz pa tebi mamo pa je bizarnost pripeljal do skrajnosti. S tretjim delom Harryja Potterja je veliko uslugo napravil vsem tistim, ki v liku malega čarovnika vidijo več od solzave pravljice za lahko noč, hkrati pa preskočil v temačnejšo, bolj futuristično tematiko filma. In Otroci človeštva, morbidni apokaliptični triler, nastal po istoimenskem romanu P. D. James, je točno tak.

Piše se leto 2027, človeštvo je prizadela neplodnost. Svetu vlada anarhija, življenje moderne civilizacije pa se s pomočjo totalitarnega reda in omejevanja človekovih pravic ohranja le v Veliki Britaniji. Theodora (Clive Owen), apatičnega in otopelega državnega uradnika, ne motita niti represija niti kaos. Vdal se je že zdavnaj, a ko ga bivša žena (Julianne Moore) potegne v srce uporniškega gibanja, kjer spozna dekle (Claire-Hope Ashitey), ki je prva, ki je po osemnajstih letih uspešno zanosila, se v njem ponovno prebudi kanček upanja za boljši jutri. Tako se na prepihu med političnimi cilji, gospodarskim zlomom, militarizirano družbo, uporniškimi vstajami, preganjanjem tujcev in mučno agonijo razvije podobno sporočilo kot pred dobre pol leta v drami Jamesa McTeigua V kot vroče maščevanje, le tematika je za odtenek bolj socialno in manj politično naravnana. A Cuarónov film je najboljši prav v sklepnem delu, v tisti pristni apokaliptični atmosferi, ki so jo v različnih variacijah podajali retrofuturisti, cyberpunkerji in tehno-utopisti, ter v pričakovanju mesije in rojstvu novega sveta, kjer alegorije Jezusa Kristusa preraščajo rasne in spolne razlike. Še bolj kot to pa so Otroci človeštva stvaren vpogled v prihodnost z vidika obstoječe družbe, saj se v njih na široko zrcalijo bojazni o koncu sveta, strah pred političnim prevratom, paranoja odtujevanja in staranja ter ostala socialna problematika, ki nas spremlja v realnem času in prostoru. Skratka, pred vami je film, ki mu bo pravo vrednost prinesel čas.

8/10

IMDb

Otroci človeštva

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

3 komentarjev

 1. mrXfilm » Oskarji 2007 pravi:

  [...] Priredba scenarija: Dvojna igra, Borat, Otroci človeštva, Mali otroci, Zapiski o škandalu [...]

  25.03.2007 ob 20:58

 2. filmoljub pravi:

  Po kultnem Iztrebljevalcu je to film z najbolj realistično prikazano, mračno vizijo bližnje prihodnosti, ki ni nič drugega kot satirična družbeno-politična alegorija sedanjosti. Človek si preprosto ne zasluži, da bi se sploh še množil, zato naravna selekcija poskrbi, da postane jalov, da preprosto izumre. V vseh smislih genialen, kinematografsko in vizualno izjemen film. Tudi z moje strani vsaj 8/10.

  6.07.2008 ob 20:31

 3. mrXfilm pravi:

  Sodni dan
  Doomsday (2008)

  28 tednov pozneje
  28 Weeks Later (2007)

  Slepota
  Blindness (2008)

  30.09.2008 ob 21:16

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !